Advocaat Peter Plasman pleit voor uitbreiden vrijheid van meningsuiting

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: < 1 minuten -

Code Oranje kandidaat-Kamerlid Plasman: “Schaf het delict eenvoudige belediging af”

In zijn wekelijkse column bij De Dagelijkse Standaard pleit strafrechtadvocaat Peter Plasman, kandidaat-Kamerlid bij de nieuwe politieke beweging Code Oranje, voor het uitbreiden van de vrijheid van meningsuiting.

“De slachting van de Franse leraar Samuel Paty leidde, ook in Nederland, direct tot een discussie over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. Het beledigen van de profeet Mohammed zou strafbaar moeten worden. Daar werd zelfs een petitie voor opgestart. Gezien de terroristische aanslagen een zeer ongepast moment voor het aanzwengelen van zo’n discussie, maar vrijheid van meningsuiting houdt uiteraard ook in dat die mening op een zeer ongepast moment gegeven mag  worden. Deze ontwikkelingen nopen ons ertoe om een signaal te geven dat wij pal voor onze verworven vrijheden staan. Zeker na incidenten op Nederlandse scholen, waarbij een leraar van een school in Rotterdam moest onderduiken voor het tonen van een cartoon.  Om te laten zien hoezeer wij hechten aan het vrije woord, moeten wij het delict eenvoudige belediging juist afschaffen”, aldus Peter Plasman.