30 leden van Code Oranje lid van gemeenteraad/ wethouder in circa 25 gemeenten

Leestijd: 2 minuten -

Nu de meeste colleges in gemeenteland zijn aangetreden, kunnen we constateren dat circa dertig leden van Code Oranje als raadslid of wethouder actief zijn in vijfentwintig gemeenten. Een handvol van hen is afkomstig vanuit het jongerennetwerk van Code Oranje: de Jonge Co-Democraten. Deze dertig mensen verspreiden het geluid van Code Oranje via lokale lijsten in de lokale democratie, precies zoals dat in het ‘van onderop’ gedachtegoed van Code Oranje past. Zij laten in de praktijk zien dat er een alternatief is voor de vastlopende traditionele politiek. Met praktische co-democratie geven zij hét antwoord op het teruglopende vertrouwen tussen overheid in inwoners.

We doen een kleine greep uit deze dertig, zodat u een indruk krijgt:

  • Sylvia Hamerslag groeide met haar partij Behoorlijk Bestuur Den Helder van vier naar zeven zetels en werd daarmee de grootste partij in Den Helder.
  • Mirko Gerrits (20) was de jongste Code Oranje lijsttrekker. Met zijn ZEE (Zandvoort Echt Één) behaalde hij als nieuwkomer en Jonge Co-Democraat een zetel in de Zandvoortse raad.
  • Josette Hogewoning, Code Oranje lid van het eerste uur, werd met ONS Vlaardingen herkozen in de Vlaardingse raad, met nog drie collega’s. Josette staat bekend als de wijkburgemeester van de Westwijk.
  • Martijn Rieter (28 jaar) groeide met Helder Helmond door naar vijf zetels. Martijn is inmiddels fractievoorzitter van zijn partij.
  • Petra Ackermans groeide in Zutphen van een naar twee zetels als lijsttrekker en fractievoorzitter van haar partij Kies Lokaal Zutphen Warnsveld.