‘Energie Commissaris’ Ruud Koornstra op vier bij Code Oranje 

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Ondernemer Ruud Koornstra wil met Code Oranje de Tweede Kamer in. De oud-tv-producent heeft diverse succesvolle ondernemingen opgezet, stuk voor stuk baanbrekend op weg naar een duurzame economie. Kenmerkend voor hem is de uitspraak: ‘het doel is de baas’. Koornstra, voorzitter bij MVO Nederland, wordt nummer vier op de kandidatenlijst van de vernieuwingsbeweging en wil een ‘perfecte storm’ veroorzaken, op weg naar de realisatie van zijn droom: het paradijs op aarde.  

“We moeten ervoor zorgen dat we met duurzaamheid de economie kunnen versterken en werkgelegenheid realiseren. Afkicken van de effectloze subsidieverslaving en draagvlak vergroten door duurzaam niet duur te laten zijn”, aldus Koornstra die vindt dat burgers niet moeten inboeten op de kwaliteit van leven. “Neem de mensen mee, laat zien dat het leuker en voordeliger wordt als je duurzaam bent”. 

Zonder wrijving geen glans

Dat duurzaam ondernemer Koornstra bij Code Oranje Richard de Mos aantreft, op het eerste gezicht een tegenpool, ziet Koornstra juist als een kans. 

“De Mos bedrijft oplossingsgerichte Ombudspolitiek. Samen hebben we gekeken naar waar we vóór zijn. We zijn voor schoon, voor een sterke duurzame economie, voor het MKB, voor innovatie en voor het ontwikkelen van nieuwe energiebronnen”, aldus Koornstra, die pleit voor een Mosgroene agenda “Niemand kan tegen duurzame, betaalbare, eerlijke en onafhankelijke energiehuishouding zijn”. 

De Mos, altijd al warm pleitbezorger van een goed milieu en meer natuur, is verheugd over de versterking van de lijst met Koornstra: “We vinden allebei dat Nederlanders er bij duurzaamheid op vooruit moet gaan. Een miljarden slurpend klimaatakkoord zien we dus beide niet zitten, aan de onzin van biomassaverbranding maken we een einde en windmolens plaatsen we alleen bij draagvlak van de visserij (op zee) en burgers moeten mee profiteren van de winst (op land). We sluiten geen enkele vorm van energieopwekking uit als het maar voldoet aan de volgende randvoorwaarden: betaalbaar, schoon, veilig en eerlijk. Daarbij zetten vol in op onderzoek naar nieuwe vormen van energieopwekking en opslag. Bij Code Oranje gaan we voorbij het traditionele links-rechts-denken, doen we het samen mét burgers en geloven we heilig in het credo ‘zonder wrijving geen glans’, 

Agenda en peiling    

De Agenda van Code Oranje, die eerder strafadvocaat Peter Plasman en sportcommentaar Koert Westerman presenteerden, volgt dit najaar. Maurice de Hond peilde de vernieuwingsbeweging eerder op 3 zetels, met een groeipotentieel van 19 zetels.