Jong Code Oranje is live!

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 3 minuten -

Jong Code Oranje is live

Zoals sommige oplettende websitebezoekers al hebben opgemerkt zijn we sinds kort live met Jong Code Oranje! Femke vertelt waarom ze lid is geworden en welke meerwaarde zij ziet in Code Oranje.

Mijn naam is Femke en ik ben 26 jaar. Ik ben jong en bruis van de ideeën als ik denk aan hoe ik mij wil inzetten voor de samenleving. Om die reden werk ik ook met veel plezier voor een gemeente in Noord-Holland als ambtenaar. Als jong iemand die werkt in een ambtelijke organisatie val je van de ene verbazing in de andere. Elke dag komt er wel een vraag naar boven: ‘waarom gaat dat zo?’, ‘kan dat niet anders?’, ‘moet het echt langs zoveel mensen?’. Vaak is het antwoord ‘dat gaat al jaren zo’. En dat is nou precies waar het probleem ligt. 

We leven in het jaar 2020 en in de afgelopen jaren is er ontzettend veel veranderd, vooral op het gebied van technologie. Dat klinkt misschien als een geïsoleerd gebied, maar de technologie heeft zich op zo’n manier ontwikkeld dat het nu onderdeel is van ons dagelijks leven. Internet: ik ben er mee opgegroeid. Voor mij is het vanzelfsprekend dat ik dagelijks foto’s en filmpjes  zie van mensen uit de plaats waar ik woon, uit andere delen van Nederland en van de andere kant van de wereld. Informatie wordt razendsnel gedeeld. Ik kan de berichten van Donald Trump in nog minder dan een seconde lezen, nadat hij ze geplaatst heeft op Twitter. 

Onze samenleving is totaal anders dan in 1848, toen het ‘Huis van Thorbecke’ werd ontworpen. Thorbecke heeft de fundamenten gelegd van de bestuurlijke inrichting van Nederland zoals we die nog steeds kennen. Al anderhalve eeuw hetzelfde! Waarom is het in Nederland nog steeds zo geregeld als in 1848?! 

Waarom moet ik, als ik daar iets aan wil veranderen, in dat ouderwetse systeem stappen door mij te verbinden aan een politieke partij? Want dat is iets wat ik niet wil, en ik denk veel van mijn leeftijdsgenoten met mij. Ik wil mij niet verbinden aan een groep mensen waarvan verwacht wordt dat zij over alle politieke onderwerpen hetzelfde denken. Ik wil niet dat mijn neus dezelfde kant op moet staan als honderden andere mensen. Mijn neus wil ook andere kanten op kunnen staan. Ik wil mij niet houden aan een partijboekje. Ik wil de diversiteit in de samenleving opzoeken en nieuwe mogelijkheden ontdekken. Ik wil de kracht van de verschillende ideeën en  culturen met elkaar verenigen. Ik zie mogelijkheden in het met elkaar bekijken van opties A t/m Z. We kunnen zo ontzettend veel van elkaar leren, waarom zou ik mij dan aansluiten bij een partij van allemaal mensen die over alles al hetzelfde vinden?

Daarom ben ik blij met Code Oranje! Code Oranje is juist een echte mengelmoes van personen met verschillende politieke, culturele en (niet-) geloofsmatige achtergronden. En allemaal zien ze de waarde van die verschillen in. Want Nederland (de hele wereld!) is een mengelmoes van al die verschillen. Code Oranje verlangt niet van mij dat mijn neus dezelfde kant op staat als die van de rest. Code Oranje kijkt juist naar alle mogelijkheden en vraagt of mensen nog andere mogelijkheden zien die zij willen aandragen. 

Maar Code Oranje gaat nog verder. Code Oranje zet de samenleving, in al haar diversiteit, zelf aan het stuur. Wat vinden mensen die gebruik maken van overheidsvoorzieningen van die voorzieningen? Wat kan er beter, of wat bevalt juist goed? Hoe zorgen we ervoor dat bedrijven mensen die nu langs de zijlijn staan toch werk kunnen bieden? Hoe wordt het goed haalbaar voor huishoudens om de omslag te maken naar ‘nul op de meter’? De beste antwoorden op deze vragen komen echt niet van een selecte groep van ‘bovenaf’. Die komen uit de samenleving, die wij met zijn allen vormen.