OPINIE Richard de Mos: 50Plus heeft ouderen verraden en pensioenen opgegeven

richard de mos ouderenThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 4 minuten -
“Met mevrouw Den Haan is het veel gekakel maar de ouderen zijn er niet mee geholpen”
 
Wat was het deze week weer een gekakel bij 50Plus met lijsttrekker Liane den Haan voorop. Mevrouw Den Haan blijkt echter een wolf in schaapskleren te zijn. Want 50Plus is tegenwoordig vóór het nieuwe pensioenakkoord. Dat vermaledijde pensioenakkoord waar 50Plus jarenlang oppositie tegen gevoerd heeft? Ja precies, dat akkoord. Want we kunnen van 50Plus veel zeggen, ze waren altijd glashelder over hun pensioenstandpunt. Tot mevrouw Den Haan de kippenren betrad en er van de vrije uitloop binnen de partij weinig sprake meer was. De interne groepsapp werd zelfs opgeheven omdat de rotte eieren door het virtuele hok heen vlogen. Nu is ruzie bij 50Plus bijkans eenzelfde zekerheid in uw agenda als kerst en pasen, maar de draai van jewelste wat betreft de pensioenen is voor een ouderenpartij niet uit te leggen. Kan 50Plus op haar beurt verrast zijn door de opstelling van mevrouw Den Haan? Nee. Het was namelijk dezelfde mevrouw Den Haan die er, in haar rol als directeur van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO), als de kippen bij was om het pensioenakkoord te vuur en te zwaard te verdedigen. Buiten het feit dat ze de ouderenbelangen volledig opzij schuift is Den Haan ook bereid om haar eigen partij, ooit tien zetels in de peilingen, finaal op te blazen. Afgelopen week kwam naar buiten dat de lijsttrekker haar nummer drie op de lijst, Ellen Verkoelen die het niet eens is met de pensioenkoers, oproept om op te stappen. Wat een vertoning was het. Beide dames zaten live op de nationale televisie de nieuwste kippendrift uit te leggen. Mevrouw Verkoelen op het eerste net, aan tafel bij Thijs van den Brink en Giovanca Ostiana in Op1 en tegelijkertijd op RTL4, werd mevrouw Den Haan door Eva Jinek op de grill gelegd.
 
Ogen uit hun kop schamen
Het is toch werkelijk waar een schande dat 50Plus het ouderenbelang weer verkwanseld door intern gekonkel. Ze moeten zich de ogen uit hun kop schamen. En als we deze partij de mogelijkheid bieden om dat beeld te herstellen met een debat, dan blijft mevrouw Den Haan angstvallig op stok. Namens Code Oranje heb ik haar namelijk uitgenodigd voor een ouderendebat. Deze invitatie werd echter resoluut van de hand gewezen vanwege een ‘volle agenda’. En dat is een gemiste kans want er is meer dan genoeg is om voor te knokken. Zo wil Code Oranje bijvoorbeeld de terugkeer van de bejaardentehuizen in de wijken, net als 72% van de Nederlanders. Ook pleit ik voor de terugkeer van het Ziekenfonds, zonder eigen risico. Voor veel mensen zijn hun zorgkosten namelijk onbetaalbaar geworden. We zien daardoor steeds meer zorgmijders, mensen met weinig geld die niet naar een dokter gaan, terwijl dit wel nodig is. Veel oudere mensen met een uitkering gaan niet meer naar de dokter, het ziekenhuis of de tandarts, omdat ze het gewoonweg niet kunnen betalen. En dan de gepensioneerden die, in 50Plus, een veilige haven gevonden dachten te hebben. Code Oranje wil, net als 64% van de bevolking, de verloren koopkracht van de gepensioneerden repareren. De pensioenen zijn al tien jaar lang bevroren terwijl de prijzen doorstegen, dat moet als de wiedeweerga rechtgetrokken worden. Wij willen dat de verhoging van de leeftijdsgrens voor de AOW voor fysiek zware beroepen teruggedraaid wordt naar 65 jaar. 50Plus schaarde zich afgelopen week dus achter het voorstel om 67 jaar als richtsnoer te hanteren, en heeft de gepensioneerden daarmee verraden en bedrogen. Juist hierom vind ik het onbegrijpelijk dat 50Plus de mogelijkheid om de oudere achterban tekst en uitleg te geven over hun plannen onbenut laat. Ik had 50Plus heel graag aan de tand gevoeld over hun gedraai rondom de pensioenen, maar mevrouw Den Haan weigert het debat aan te gaan en scharrelt rustig verder.
 
Dat belooft nog wat voor de Tweede Kamer, dat is pas echt een kippenhok. Ik ben razend benieuwd of mevrouw Den Haan al zit te broeden op een oplossing maar onze ouderen zijn bij Code Oranje in ieder geval in goede handen. Ik zal in de Kamer voor ze door het vuur gaan!