Cliëntelisme bij D66: partijgenoot en sponsor Mark Koek krijgt klus van Ollongren

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -
Richard de Mos: “Is de Rijksrecherche al wakker?”
 
Om de veiligheid van de software die gebruikt wordt bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart te garanderen, heeft D66-minister Ollongren de organisatie HackDefense ingezet. De Kiesraad communiceert over een onafhankelijke organisatie, maar wat blijkt? HackDefense is het bedrijf van Ollongren’s partijgenoot en sponsor van D66 Mark Koek. 
 
Het gaat hier om een onderzoek naar de veiligheid van de software die gebruikt wordt voor het optellen van de uitgebrachte stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen van aanstaande woensdag. HackDefense is opgericht en wordt geleid door Mark Koek, voormalig D66-fractievoorzitter en gemeenteraadslid in Leiden. Momenteel is Koek ‘vertrouweling’ van de Leidse D66-fractie. Daarnaast blijkt uit de officiële giftenlijst van D66 dat zijn bedrijf HackDefense ook 7.500 euro doneerde aan de partij. D66-minister Kajsa Ollongren is als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgende week woensdag. Zij legt dus de supervisie over de veiligheid van de stemmenoptelling neer bij een partijgenoot en sponsor en presenteert het bedrijf aan de bevolking als ‘onafhankelijke’ organisatie.

‘Is de Rijksrecherche al wakker?’
Richard de Mos, lijsttrekker van Code Oranje noemt de gang van zaken ‘hypocriet’. “Afgelopen week nam D66 nog een miljoen aan van een tech-ondernemer, nu wordt een prominente D66’er en sponsor van die partij ingehuurd door partijgenote Ollongren voor een miljoenenklus en het ‘gepeupel’ thuis moet maar geloven dat alles onafhankelijk en in de haak is. Is de Rijksrecherche al wakker? Of is bij de elite en jonkvrouwe Ollongren alles maar geoorloofd”, zegt De Mos die erop wijst dat dit een onacceptabele vorm van belangenverstrengeling. Vorige maand kwam Follow The Money met een onderzoek waaruit bleek dat de VVD haar verkiezingskas met ruim een miljoen euro aan giften gespekt heeft en deze niet, conform de regels, gemeld heeft. De Mos deed toen al, samen met zijn advocaat Peter Plasman, de oproep om de zaak die tegen hem loopt te seponeren (1).

Reactie Peter Plasman
“Laat ik het voorzichtig zeggen; wanneer dit juist is zie ik op het eerste gezicht wel wat overeenkomsten met wat De Mos verweten wordt”, zegt advocaat Peter Plasman die tevens nummer twee op de kieslijst van Code Oranje is.