Richard de Mos daagt Liane den Haan van 50Plus uit voor ‘Ouderendebat’

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -
De Mos: “Terugkeer Ziekenfonds, koopkrachtherstel gepensioneerden en heropenen bejaardentehuizen; genoeg om over te debatteren!” 
 
Richard de Mos, lijsttrekker van de vernieuwingsbeweging Code Oranje die in diverse peilingen goed is voor een aantal zetels in de Tweede Kamer, daagt de lijsttrekker van 50Plus, Liane den Haan uit voor een ‘ouderendebat’.
 
“50Plus haalt de laatste jaren helaas vaker het nieuws met intern gekonkel dan met goede voorstellen waar onze ouderen mee geholpen zijn. Dat is zonde want er is meer dan genoeg om voor te knokken”, zegt De Mos die de oudere kiezer met het debat, wat voor aanstaande woensdag gepland staat, de kans wil geven om tot een afgewogen stemkeuze te komen. “Code Oranje wil de terugkeer van de bejaardentehuizen in de wijken, net als 72% van de Nederlanders”, zegt De Mos die ook pleit voor een terugkeer van het Ziekenfonds, zonder eigen risico. “Voor veel mensen zijn hun zorgkosten namelijk onbetaalbaar geworden. We zien daardoor steeds meer zorgmijders, mensen met weinig geld die niet naar een dokter gaan, terwijl dit wel nodig is. Veel oudere mensen met een uitkering gaan niet meer naar de dokter, het ziekenhuis of de tandarts, omdat ze het gewoonweg niet kunnen betalen”, aldus De Mos.
 
 
Pensioenleeftijd naar 67 jaar
Code Oranje wil ook de verloren koopkracht van de gepensioneerden repareren. “De pensioenen zijn al tien jaar lang bevroren terwijl de prijzen doorstegen, dat moet als de wiedeweerga rechtgetrokken worden. Wij willen ook dat de verhoging van de leeftijdsgrens voor de AOW voor fysiek zware beroepen teruggedraaid wordt naar 65 jaar. Bij 50Plus maak ik me grote zorgen over de belangen van de gepensioneerden”, zegt De Mos die wijst op het feit dat Den Haan zich afgelopen week schaarde achter het voorstel om 67 jaar als richtsnoer te hanteren om met pensioen te gaan. Precies zoals in het onlangs gesloten pensioenakkoord, waar haar voorganger Henk Krol zich nog fel tegen verzette. “Kortom; onderwerpen genoeg om eens stevig over in debat te gaan. Ik hoop van harte dat 50Plus de uitnodiging aanneemt!”, besluit de voorman van Code Oranje.