De Mos wil strafrechtelijk onderzoek naar Belastingdienst

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 3 minuten -

Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos bracht zaterdag samen met Leefbaar Capelle wethouder Ans Hartnagel een bezoek aan Willeke Ravenna, de klokkenluider van de toeslagenaffaire. 

“Ik ben diep onder de indruk over het trieste relaas van Willeke, die als werkneemster bij kinderopvang De Parel een enorme fraude met de toeslagen ontdekte. Zij moest, samen de getroffen ouders voor wie zij in de bres sprong, jaren knokken om hun recht te halen. Woedend word je als je moet vernemen dat compensatie voor vele slachtoffers nog niet op orde is, intens verdrietig word je bij het horen van zoveel aangericht leed”, aldus De Mos, die samen met wethouder Ans Hartnagel een bloemetje kwam brengen aan de dappere Willeke. De Mos: “Ans Hartnagel heeft als wethouder wél laten zien hoe je als volksvertegenwoordiger moet opkomen voor mensen in nood. Toen Willeke bij Ans op het stadhuis kwam, was er een luisterend oor en bijpassende actie. Maar ondanks meerdere brieven die Hartnagel, namens het college, jaren geleden al schreef naar ondermeer oud-minister Asscher, bleef een behoorlijke reactie van de verantwoordelijke bewindspersonen uit. Schandalig dat bij zulke mensonterende toestanden niet gehandeld is!”  

Deze week kwam naar buiten dat de omstreden werkwijze van de Belastingdienst rondom de toeslagenaffaire, veel eerder begon dan tot nu toe gedacht werd. Het RTL Nieuws meldde dat vrijdag op basis van vertrouwelijke documenten van de fiscus. Code Oranje, de vernieuwingsbeweging van Richard de Mos, wil dat het Openbaar Ministerie (OM) een strafrechtelijk onderzoek laat instellen naar het handelen van de Belastingdienst.

 

Ambtenaren noemden zichzelf ‘de rechters’

RTL Nieuws heeft ontdekt dat een werkinstructie van de fiscus uit 2006 al spreekt over het “afwijkend behandelen” van mensen bij een vermoeden van fraude. Deze mensen zouden op een zogenaamde “uitsluitlijst” zijn gekomen, waarop de toeslagen zouden zijn stilgezet. Dat dit handelen destijds op grote schaal gebeurde, blijkt volgens RTL Nieuws uit werkinstructies met de titel “massaal”. Daarnaast zouden mensen die eenmaal op een uitsluitlijst stonden, ook de jaren erna zijn behandeld als fraudeur. Ambtenaren zouden zelf hebben bepaald wie in de categorie “hoog risico” vielen en onderworpen moesten worden aan strengere controles. De ambtenaren betitelden zichzelf daarom ook wel als “de rechters”, zou blijken uit een van de documenten.

 

Strafrechtelijk onderzoek

“Ongelooflijk en ongekend. Ambtenaren die zichzelf ‘rechters’ noemden, het is te bizar voor woorden”, zegt lijsttrekker De Mos van Code Oranje over de nieuwe feiten. De Mos startte eerder, samen met kandidaat-Kamerleden en bekende advocaten Peter Plasman en Sébas Diekstra, al een Artikel 12 Sv-procedure startte om het Hof te verzoeken het Openbaar Ministerie ertoe te dwingen om de Belastingdienst alsnog te gaan vervolgen. “Hoelang moeten we nog wachten op een grootschalig en onafhankelijk onderzoek naar het niet naleven van de regels en het schenden van fundamentele rechten van burgers door de Belastingdienst?”, vragen De Mos, Plasman en Diekstra zich hardop af die er ook op wijzen dat de misstanden niet alleen de kinderopvangtoeslag betreffen. “De toeslagenaffaire is wellicht nog maar het topje van de ijsberg. We zien een vergelijkbare handelwijze namelijk ook met de zorgtoeslag, huurtoeslag en het kindgebonden budget. De overheid als vijand van haar eigen burgers die, mede door de uitgeklede rechtsbijstand, machteloos staan om hun gelijk te halen”, zeggen de drie kandidaat-Kamerleden die het OM dan ook oproepen om zo snel mogelijk een strafrechtelijk onderzoek te laten instellen naar de Belastingdienst.