Code Oranje wil Rotterdamse belangen in Tweede Kamer dienen

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 3 minuten -
Richard de Mos en Tanya Hoogwerf: “Besluiten Binnenhof raken Rotterdam snoeihard”
 
Eén van de speerpunten van Code Oranje, de vernieuwingsbeweging van Richard de Mos die in diverse peilingen goed is voor een aantal zetels in de Tweede Kameris méér geld en aandacht voor de regio en gemeenten die door kortingen van het Rijk enorm geraakt worden. Ook Rotterdam dreigt er financieel zwaar op achteruit te gaan. Zaterdag brengt De Mos samen met Tanya Hoogwerf (nummer 3 op de lijst) een bezoek aan de Maasstad. ‘Over lokale ellende hoor je Joost Eerdmans niet.’
 
Een jaarlijkse korting van 41 miljoen euro door het Rijk. Rotterdam komt er in het voorstel van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken bekaaid vanaf. “Wel miljoenen naar Europa en peperdure klimaatakkoorden, maar steeds minder budget voor gemeenten”, zeggen lijsttrekker Richard de Mos en kandidaat-Kamerlid Tanya Hoogwerf, die stellen dat gemeenten door landelijke bezuinigingen aan twee knoppen gaan draaien, bezuinigen en het verhogen van de lokale lasten. “Rotterdam eet nu eerst de reserves op maar ontkomt er uiteindelijk niet aan om de rekening bij de Rotterdammers neer te leggen. Het voorzieningenniveau holt ondertussen achteruit. Slechte jeugd- en ouderenzorg, bezuinigingen op welzijn-, sport-, en andere voorzieningen. Het Rijk zadelt gemeenten op met een berg ellende en de landelijke partijen staan erbij en kijken ernaar. Terwijl de problemen zich ook hier in Rotterdam opstapelen, blijft de landelijke overheid taken over de schutting gooien. Over die lokale problemen hoor je Joost Eerdmans niet”, aldus De Mos en Hoogwerf die erop wijzen dat dit wanbeleid gevoeld wordt in de directe leefomgeving van mensen. “Of het nu gaat om het sluiten van bejaardentehuizen, ziekenhuizen of politiebureaus. Of over het tekort aan agenten, leraren en zorgpersoneel. De landelijke politiek heeft er een ratjetoe van gemaakt, het is daarom hoogtijd dat Code Oranje met een netwerk van lokale partijen en mensen, die precies weten waar de pijn gevoeld wordt, in de Tweede Kamer komt”, zegt De Mos.
 
Rotterdam stevig vertegenwoordigd
Naast ‘ijzeren’ Tanya Hoogwerf is Rotterdam ook met andere prominente Leefbaar gezichten als; raadslid Bart van Drunen, plakkoning Dries Mosch, campagnebeest Bas Berkhof en voorzitter Gebiedscommissie Prins Alexander Vanessa Bruin meer dan goed vertegenwoordigd in de Maasstad. Allen zullen ook aanwezig zijn bij het werkbezoek wat De Mos en Hoogwerf zaterdag aan Rotterdam brengen. Dat bezoek start in Zevenkamp waar het tekortschietende landelijke beleid al pijnlijk zichtbaar is. Zevenkamp is een wijk met twee gezichten, van vrijstaande woningen in het hogere segment tot sociale huurwoningen. Maar ook een wijk met veel problemen als drugs, armoede en criminaliteit. Vroeger waren er buurthuizen en regelmatig activiteiten maar die zijn allemaal wegbezuinigd en zelfs de bewonersorganisatie is nu ‘dakloos’. Ook zou de wijkagent graag weer een politiebureau terug hebben in de wijk. De Mos en Hoogwerf spreken met bewoners en met ondernemers over de wijk maar ook wat corona met hun onderneming heeft gedaan.