Samuel van Swol wordt Statenlid bij Code Oranje

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Lijsttrekker Richard de Mos blij met vierde Statenlid: “Ombudspolitiek slaat aan!”

Op 31 maart wordt Leeuwarder Samuel van Swol beëdigd tot Statenlid voor de provincie Fryslân. De jurist volgt Johann Stellings op, die onlangs ‘gedemoraliseerd’ is opgestapt als FVD-Statenlid.

“Als Statenlid zal ik mij aansluiten bij Code Oranje. De Ombudspolitiek die deze beweging voorstaat spreekt mij aan. Samen met burgers politiek bedrijven in plaats van over hen en daarbij directe democratie toepassen”, aldus Van Swol, die pleit voor het bindend referendum.

Van Swol is na Wil van Soest (Noord-Holland), Johan Stuut (Overijssel) en Robert Pestman (Groningen) het vierde Statenlid die zich aansluit bij Code Oranje. De vernieuwingsbeweging van Richard de Mos bestaat uit een heel netwerk van tientallen lokale partijen door heel Nederland en is volgens peilingen kansrijk voor een aantal zetels in de Tweede Kamer.

Friese thema’s

Van Swol gaat zich hard maken voor typische Friese thema’s, zoals het verstevigen van de leefbaarheid en het woongenot in heel Fryslân, waarbij ruimtelijke ordening bij de provincie wordt belegd.

“Geen gedwongen taakstelling qua energieopwekking. Houdt Fryslân mooi en vrij van grote zonnevelden en windmolens”, aldus Van Swol, die het Fries naast het Nederlands in de grondwet wil opnemen en daarbij pleit voor het nakomen van de verplichting ten aanzien van het door het Rijk ondertekende ‘Handvest voor regionale talen of minderheden’.

Lijsttrekker Richard de Mos is blij met deze versterking.
“Nadat we onlangs horecaondernemer Geert Bosman hebben vastgelegd als ambassadeur van onze beweging, hebben we met Van Swol vanaf eind deze maand ook een politiek anker in de Staten”, aldus De Mos.