Code Oranje: “Rijksbijdrage voor Fries gelijktrekken met provincie!”

frieslandThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: < 1 minuten -

Richard de Mos zet zich in voor goed Fries onderwijs 

Nu uit een rapport van de provincie Fryslân blijkt dat op ongeveer 350 scholen niet alle doelen voor het Fries gehaald worden, moet het Rijk bijspringen om goed Fries onderwijs te garanderen. Dat stelt Code Oranje, de vernieuwingsbeweging van Richard de Mos die volgens de peilingen kansrijk is voor een aantal zetels in de Tweede Kamer.

“Het Rijk moet de bijdrage voor het Fries minimaal gelijktrekken met de investering die de provincie doet”, stelt De Mos, die onlangs bij aan bezoek aan de FNP al beloofde zich als Kamerlid te zullen inzetten voor het behoud van het FriesDen Haag steekt er jaarlijks 1,45 miljoen euro in, de provincie 3,6 miljoen. Het rijk betaalt niet mee aan de inspanningen van de provincie om ervoor te zorgen dat alle scholen in het Friese taalgebied alle kerndoelen voor het vak Fries aanbieden in 2030.

“Het Fries behoort tot de kerndoelen tot de basiskwaliteit van goed onderwijs en derhalve is het Rijk medeverantwoordelijk”, aldus De Mos, die naast het gelijktrekken van de Rijksbijdrage aan de investeringen van de provincie, ook het advies overgenomen wil zien worden om te berekenen hoeveel het kost om de kerndoelen overal te kunnen halen.