Code Oranje: “Maak eindelijk vaart met grenseffectentoets!”

richard de mosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: < 1 minuten -

De Mos: “Voorkom dat er hele stukken niemandsland ontstaan!”

Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos wil dat de al zo lang beloofde effectentoets voor grensgebieden eindelijk realiteit wordt. De vernieuwingsbeweging, die volgens diverse peilingen kansrijk is voor een aantal zetels in de Tweede Kamer, stelt dat er veel te weinig aandacht is voor de grensregio’s en dat er hele stukken niemandsland ontstaan.
Al lange tijd wordt er beloofd dat er met een test gekeken gaat worden naar het eventuele effect van nieuw beleid in de grensregio’s. Hierbij moet er worden onderzocht welke voorstellen mogelijke onevenredige consequenties hebben voor onder de grensgebieden.

“Op basis van deze onderzoeken moet er een grenseffectentoets ontwikkeld worden, die een vast onderdeel wordt van keuzes voor nieuwe beleidsvormen en regelgevingen. Hierdoor zouden de grensregio’s minder negatieve effecten moeten ondervinden van beleidskeuzes en moeten belangen meer behartigd worden”, aldus Richard de Mos, die stelt dat er veel te weinig aandacht is voor de regio. “Als ze in Duitsland de lage BTW fors verlagen en er vanuit Den Haag beleid gemaakt wordt dat slecht is voor de concurrentiepositie van de grensgebieden, kan een kind voorspellen dat dit lokaal pijn gaat doen. Het voorzieningenniveau wordt uitgehold. Zo is het vinden van tankstations in de grensregio’s al een hele opgave aan het worden.”