Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos bezoekt Helmond

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

De Mos: “Afvalberg in Helmond komt door slecht landelijk beleid”

Op zaterdag bracht Richard de Mos, op uitnodiging van raadslid Martijn Rieter (Helder Helmond), een bezoek aan Helmond. De Mos is lijsttrekker bij Code Oranje, de vernieuwingsbeweging die in diverse peilingen kansrijk is voor een aantal Kamerzetels.

“Het vermaledijde diftar systeem om afval te scheiden zou moeten leiden tot minder restafval, maar niks is minder waar. Je ziet nu juist meer dumpingen waardoor de Helmonders gedwongen tegen een afvalberg aankijken”, aldus De Mos die met Code Oranje lokale problemen, veroorzaakt door slechte landelijke beslissingen, in de Tweede Kamer wil oplossen. “Het afvalbeleid is daar een voorbeeld van. De Rijksoverheid heeft namelijk ten onrechte – in opdracht van de EU – het probleem van het restafval, via de gemeenten bij de inwoners neergelegd. Dat moet als de wiedeweerga teruggedraaid worden”, zegt De Mos. Wat hem betreft moet het ook afgelopen zijn met het korten van gemeenten op uitkeringen uit het Gemeentefonds. “De rijksoverheid hevelt allerhande taken over naar de gemeenten zonder het bijbehorende geld. Daardoor kan de gemeente twee dingen doen: bezuinigen of de lokale lasten verhogen. In Helmond doen ze het allebei. De afvalstoffenheffing is verdubbelt en de inwoners krijgen bezuinigingen van 4,5 miljoen euro om de oren. Dat moet stoppen, want de burgers hebben daar last van. Dat moeten we dus in de Kamer regelen”, aldus De Mos die de Helmonders oproept om massaal op hun lokale gezicht te stemmen. “Geen gesodemieter, stem op Martijn Rieter!”