Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos bezocht Maastricht

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

De Mos: “De lokale afdeling van Code Oranje begint vorm te krijgen”

Richard de Mos, de lijsttrekker van de vernieuwingsbeweging Code Oranje die in de peilingen kansrijk is voor een aantal zetels in de Tweede Kamer, bezocht Maastricht. Zaterdagavond bezocht de Code Oranje delegatie op uitnodiging van kandidaat-Kamerlid John van Kooten diverse horecaondernemers die door de coronamaatregelen in grote problemen zijn gekomen.

Wie helemaal buiten de boot vallen voor wat betreft coronasteun is het echtpaar Edith Zeylmans en John Gillissen, uitbaters van Ut Förtsje in de wijk Belfort. Zij koken voor eenzame ouderen en hebben een belangrijke functie in de wijk.

“Het is een aanval op de sociale cohesie in de wijk dat Ut Förtsje dicht moet blijven en bovendien nergens kan aankloppen voor steun”, aldus De Mos, die in zijn toer door Nederland met een overnachting Maastricht aandeed.

Hoop Vrijthof nooit meer zo stil te zien

Zondag ging hij ook in gesprek ging met diverse horecaondernemers op het Vrijthof. “Ik hoop het Vrijhof nooit meer zo stil te zien. De rek is er een helemaal uit. Het lijkt wel of de horeca door de landelijke overheid is opgegeven. Geen perspectief, geen versoepeling in beleid en de beloofde compensatie blijft uit”, aldus De Mos, die van een lockdown naar een lockin wil, waarbij kwetsbare mensen worden beschermd en voorrang krijgen op vaccinatie. “De horeca kan veilig en gecontroleerd open”.

Code Oranje wil lokale problemen, veroorzaakt door landelijk beleid, in de Tweede Kamer oplossen.

“En dat is hard nodig. Gemeenten komen jaarlijks twee tot drie miljoen euro tekort en dat voelen mensen. De jeugd- en ouderenzorg zijn ondermaats, er zijn te weinig leraren, agenten en zorgpersoneel en het voorzieningenniveau holt achteruit. Zo worden er politiebureaus gesloten en verdwijnen buslijnen. Om de tekorten te ledigen verhogen veel gemeenten de lokale lasten, waar burgers de prijs voor moeten betalen,” aldus De Mos.

Code Oranje Maastricht

Maastrichtenaar John van Kooten staat op plek 7 van de kandidatenlijst voor Limburg. Hij was actief inzake de oprichting en vormgeving van Trots op Nederland-Maastricht, de huidige Partij Veilig Maastricht (PVM). En later bij de oprichting van de ouderenpartij Ouderen Politiek Actief (OPA). Nu dus Code Oranje.

“Limburg staat met 4 gemeenten in de top tien van armste gemeenten van Nederland. De Limburgse hoofdstad kent eveneens een bovengemiddelde armoede. Daar wil ik, net als voor de toenemende winkelleegstand en economische teloorgang, aandacht voor vragen”, aldus Van Kooten.