Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos woest op 50Plus

richard de mosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 3 minuten -

De Mos: “Dat oneindige gekissebis schaadt het ouderenbelang, terwijl daar bergen werk te verzetten zijn!” 

In plaats te knokken voor de terugkeer naar het Ziekenfonds, koopkrachtherstel voor gepensioneerden en her heropenen van bejaardenhuizen, vervalt 50Plus weer in oude gewoontes. Ondanks een nieuwe lijsttrekker en de hoop op beterschap. Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat het opnieuw hommeles in de partij is. De WhatsAppgroep van de top-10-kandidaten voor de Tweede Kamer werd zelfs opgeheven vanwege te veel onderling gekibbel. Richard de Mos doet de oproep aan alle ouderen om Code Oranje te stemmen. ‘Een krachtige pro-ouderenstem in de Kamer zonder ruzie.’ 
 
De onenigheden binnen 50Plus komen al jarenlang in de media. Het geruzie kwam afgelopen voorjaar tot een hoogtepunt. Voormalig partijleider Henk Krol en partijvoorzitter Geert Dales stapten uiteindelijk op en de zetels in de peilingen verdampten. Uiteindelijk werd Liane den Haan, tot voor kort directeur van ouderenorganisatie ANBO, verkozen tot de nieuwe lijsttrekker. De hoop van de partij was dat zij rust zou brengen

Maar ondanks de bewering van partijvoorzitter Jan Nagel dat het al maanden rustig is, blijkt het allerminst pais en vree in de partijgelederen. Zo zegt Ellen Verkoelen, nummer drie op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, tegen Nieuwsuur dat het “niet lekker” loopt in de campagne. Verkoelen zegt dat de top-10 van kandidaten een gezamenlijke WhatsAppgroep had maar dat die werd opgeheven omdat er te veel geruzied werd. In Nieuwsuur erkent Den Haan dat er verdeeldheid is in de partij. “Er is een klein deel binnen onze partij dat op een andere manier zakendoet. En dat betekent lekken naar de pers, manipuleren en onenigheden uitvergroten. Ik doe daar niet aan mee, ik accepteer dat niet.”
 
Ouderen worden niet geholpen
“Deze partij moet zich de ogen uit de kop schamen”, zegt Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos. “Ze bewijzen de oudere achterban al jarenlang een slechte dienst door keer op keer rollebollend over straat te gaan. Daar is geen verzorgingshuis mee gered en de de koopkracht van de gepensioneerden is er niet mee geholpen”, zegt De Mos die alle ouderen in Nederland dan ook oproept om Code Oranje te stemmen. “Een beweging die zonder ruzie het ouderengeluid wil laten klinken in de Kamer, want er is genoeg om voor te knokken. Zo willen we een terugkeer van de bejaardentehuizen in de wijken, net als 72% van de Nederlanders”, zegt De Mos die ook pleit voor een terugkeer van het Ziekenfonds, zonder eigen risico. “Voor veel mensen zijn hun zorgkosten namelijk onbetaalbaar geworden. We zien daardoor steeds meer zorgmijders, mensen met weinig geld die niet naar een dokter gaan, terwijl dit wel nodig is. Veel oudere mensen met een uitkering gaan niet meer naar de dokter, het ziekenhuis of de tandarts, omdat ze het gewoonweg niet kunnen betalen”, aldus De Mos. Code Oranje wil ook de verloren koopkracht van de gepensioneerden repareren. “De pensioenen zijn al tien jaar lang bevroren terwijl de prijzen doorstegen, dat moet als de wiedeweerga rechtgetrokken worden”, besluit de voorman van Code Oranje.