Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos bezoekt garnalenvissers

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos bezoekt garnalenvissers: “Geen inkomsten, alles staat stil”

DEN OEVER – Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos bezocht vrijdag, samen met kandidaat-Kamerlid Mick de Vlieger, de haven van Den Oever om in gesprek te gaan met vissers, die door de gevolgen van Corona de zoveelste klap in het gezicht hebben gekregen. De vernieuwingsbeweging is, volgens peilingen, kansrijk voor een aantal zetels voor de Tweede Kamer en mag gezien worden als een partner die opkomt voor de visserij.

“De handel ligt zo goed als stil. Door de gesloten horeca is een grote en belangrijke afnemer weggevallen en door de noodtoestand in Marokko worden nog nauwelijks nog garnalen gepeld. Het is een ramp voor de vissers, die door slecht overheidsbeleid keer op keer in de problemen komen”, stelt Richard de Mos, die pleit voor een snelle heropening van de horeca. “De horeca kan veilig en gereguleerd open. Een heropening zal een zegen zijn voor de garnalenvissers.”

Na het slechte garnalenjaar 2019, kwam Corona en toen de Brexit. Daarbovenop is er de continue dreiging van de overheid, die de visserij keer op keer in zwaar weer brengt.

“Donkere luchten voor de garnalenvissers: windmolens, elektriciteitskabels, de dreiging van het inperken van visuren en het jaarlijks opnieuw moeten aanvragen van vergunning garnalenvissers. Het zijn zomaar wat voorbeelden hoe de garnalenvissers het leven zuur wordt gemaakt”, aldus De Mos, die in de Tweede Kamer wil gaan knokken voor deze door de politiek opgeheven sector.