Code Oranje wil Ministerie van Efficiëntie

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Kandidaat-Kamerlid Mick de Vlieger: ‘We kunnen miljarden euro’s besparen!’

Jaarlijks geeft de overheid miljarden euro’s uit, echter kan de rekenkamer 70% van de overheidsuitgaven niet plaatsen. Dit is verontrustend aangezien de gezamenlijke rekening van heel Nederland transparant, eerlijk en efficiënt hoort te zijn. Code Oranje heeft samen met prominenten van grote organisaties in Nederland de overheidsuitgaven geanalyseerd.

“Wij zien enorme kansen voor besparingen. Veel ondernemers binnen de politiek maken de denkfout om Nederland te willen runnen als bedrijf, dat kan niet. Wel zijn er componenten binnen het bedrijfsleven waar de Overheid van moet leren, en daar zijn vakspecialisten voor nodig,” aldus Mick de Vlieger, die kandidaat-Kamerlid is voor Code Oranje, de vernieuwingsbeweging van Richard de Mos. 

“Wanneer ambtenaren binnen het rijk, de gemeenten en de provincie twee dagen per week permanent thuiswerken besparen we ruim twee miljard en komt er bijna een miljoen vierkante meter vrij voor starterswoningen, ” vervolgt De Vlieger.

Gemeenten die voor 25 miljard euro alleen inkopen, terwijl ze 20% kunnen besparen als ze samen hun inkoop zouden doen. Academische ziekenhuizen, die jaarlijks 2,4 miljard besteden, kunnen met wat externe hulp ruim 40% besparen. Dat hebben de drie ziekenhuizen die dat al doen inmiddels bewezen.  “We kunnen miljarden euro’s besparen als we centraal inkopen”, stelt Mick de Vlieger. 

Code Oranje pleit voor een Ministerie van Efficiëntie

“De Rijksoverheid moet zuinig omgaan met belastinggeld. Daarom staat Code Oranje voor de oprichting van een Ministerie van Efficiëntie, waarbij we samen met experts uit het bedrijfsleven de Nederlandse begroting onder de loep nemen om te kijken waar het slimmer, transparanter en efficiënter kan. Op die manier liggen er miljarden voor het oprapen. Deze miljarden kunnen we, zonder dat de bevolking daar meer voor moet betalen, investeren in belangrijke zaken, zoals het verbeteren van ons onderwijs, de veiligheid en onze zorg”, aldus De Vlieger. 

Het Ministerie van Efficiëntie maakt onderdeel uit van de Agenda die Code Oranje onlangs heeft gepresenteerd.