Code Oranje doet oproep aan de KNVB en Oranjespelers: “Boycot WK voetbal in bloedstadions Qatar”

QatarThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -
Richard de Mos: “Bij dwangarbeid en moord geen ruimte voor een dubbele moraal!”
 
Lijsttrekker Richard de Mos van Code Oranje, die volgens peilingen kansrijk is voor een aantal Kamerzetels, roept de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) en de spelers van Oranje op om het WK voetbal in Qatar in 2022 te boycotten. Deze week werd bekend dat zeker 6500 arbeidsmigranten uit India, Bangladesh, Nepal, Pakistan en Sri Lanka tussen 2010 en 2020 zijn overleden in Qatar, zo schrijft de Britse krant The Guardian op basis van eigen onderzoek.
 
In 2010 kreeg het land het wereldkampioenschap voetbal van 2022 toegewezen en sindsdien wordt er in hoog tempo gebouwd. Aanleiding voor Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos, om de KNVB en het Nederlands elftal op te roepen niet deel te nemen aan het WK, mocht Nederland zich plaatsen.
 
Bloed-stadions
“Deze stadions zijn gebouwd met moderne slavernij, door mensen die dachten een beter leven te krijgen door te gaan werken in Qatar maar uiteindelijk de dood vonden. Het zijn bloed-stadions waar we helemaal niks te zoeken hebben”, zegt De Mos die ook wijst op de dubbele moraal van het Nederlands elftal. “Vorig jaar schreeuwden ze moord en brand rondom de Black Lives Matters demonstraties en vonden ze het zelfs nodig om, met steun van bondscoach Koeman, het satirische programma Veronica Inside te boycotten om een grapje van Johan Derksen over Akwasi. Maar bij deze vorm van dwangarbeid en uitbuiting, met de dood tot gevolg, blijft het ineens angstvallig stil vanuit de Oranje kleedkamer. Waarschijnlijk  gaan ze straks fluitend naar Qatar en dat is onverkwikkelijk!”, aldus De Mos.
 
In het roze en boter op het hoofd
Als Kamerlid was De Mos al fel tegenstander van het WK in de woestijn. De enorme homofobie in de golfstaat was voor hem al genoeg aanleiding om niet naar het emiraat in het Midden-Oosten af te reizen. “Het uitkomen voor je geaardheid kan daar tot 5 jaar cel opleveren. Eerder heb ik voorgesteld om als statement in het roze te spelen, maar met de schokkende cijfers van het aantal doden, blijven we wat mij betreft helemaal weg daar”, aldus De Mos, die stelt dat hij blij is dat Segers (CU) en Kaag (D66) nu eindelijk een statement maken. “In 2013 waarschuwde de internationale vakbond ITUC al voor 4.000 doden als gevolg van dwangarbeid (2), in 2016 kwam daar een vernietigend rapport van Amnesty International overheen (3). Wat hebben de partijen van Segers en Kaag gedaan om deze waanzin te stoppen?”
 
(1) Bondscoach Koeman steunt Oranjeboycot Veronica Inside: ‘Ze gaan te ver’