Statenleden, raadsleden en Code Oranje: “Nederland zónder zonneparken en windmolens op land!”

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -
Statenleden uit Groningen, Overijssel en Noord-Holland, pleiten er met dertien raadsleden uit het hele land voor om te stoppen met zonneparken en windmolens op land.
 
Ook Code Oranje – afgelopen weken gepeild op een Kamerzetel – krijgt steeds vaker signalen dat er overal in het land horizon vervuilende windmolens worden neergezet, zonder dat daar enig draagvlak voor is onder de bevolking. Landschapsvervuiling, een verpest uitzicht, hinderlijke slagschaduw van ronddraaiende wieken, hoofdpijn door laagfrequent geluid, waardedaling van woningen. Vraag omwonenden van een windpark naar hun bezwaren en ze dreunen dit rijtje moeiteloos op.
 
Uit een inventarisatie van de energieplannen van alle Nederlandse regio’s blijkt dat uiterlijk in 2030 zo’n 3180 windmolens en 68.900 voetbalvelden vol zonnepanelen worden gerealiseerd. De plannen zijn vastgelegd in regionale energiestrategieën. Experts zien grote problemen. Ze vrezen voor verloedering van het landschap en veel weerstand van burgers.
 
“Dit doordrambeleid zorgt voor een bom onder het draagvlak van de transitie van fossiele naar schone energie. Een gemiste kans”, stelt Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos, die spreekt namens de Staten- en raadsleden. In plaats van windmolens op land en velden vol zonnepanelen, pleit Code Oranje ervoor om zoveel mogelijk huizen te voorzien van zonnepanelen op de eigen daken.
 
“Als we zonnepanelen op daken van huizen leggen in plaats van dat we mega zonneparken en windmolens aanleggen, hebben we drie keer winst. We houden ons landschap mooi, we stappen over op schone energie én we realiseren voor onze inwoners een lagere energierekening”, aldus De Mos, die het Nederlandse landschap zonnepark- en windmolenvrij wil zien. Naast zonnepanelen op daken ook pleit hij ook voor andere schone alternatieven, zoals kernenergie. “Het landschap mag niet verloren gaan door kansloos gedram.”

____________
Richard de Mos, lijsttrekker Code Oranje, raadslid Den Haag

Statenleden: Wil van Soest (Noord-Holland), Robert Pestman (Groningen) en Johan Stuut (Overijssel)
Raadsleden: Ward Meijroos (Zoetermeer), Josette Hogewoning (Vlaardingen), Peter Stehouwer (Moerdijk), Wil van Soest (Amsterdam), Tanya Hoogwerf (Rotterdam), Petra Ackermans (Zutphen), Peter van der Velden (Nissewaard), René Eekhuis (Almere), Tineke Nieboer (Noordenveld), Martijn Rieter (Helmond), Jolanda Gaal (Delft) en Pim Kraan (Vlissingen)