Staten- en raadsleden Code Oranje roepen gemeenten op opengaan winkels en horeca te gedogen

richard de mosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 3 minuten -

Richard de Mos verwijt demissionair Coronakabinet machtsmisbruik en vrijheidsberoving

Code Oranje verwijt het kabinet machtsmisbruik en vrijheidsberoving inzake de lockdown en de daarmee gepaard gaande avondklok. De vernieuwingsbeweging van Richard de Mos, die volgens peilingen kansrijk is voor een aantal zetels in de Tweede Kamer, roept gemeenten op om het opengaan van winkels en horeca te gedogen. De Mos stelt dat Rutte, na de toeslagenaffaire, opnieuw de grondbeginselen van de rechtsstaat met voeten treedt. Bovendien eigent het demissionaire kabinet zich macht toe waar ze in Noord-Korea likkebaardend naar kijken.

“Rutte maakt zich al maanden schuldig aan ernstige vrijheidsberoving. De rechter maakte vorige week nog gehakt van de juridische gronden waarop de avondklok is gebaseerd. Een doorgedrukte spoedwet moest hem het vege lijf redden”, aldus Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos, die de premier ook machtsmisbruik verwijt. “Gisteren werd duidelijk dat er druk vanuit het Binnenhof is uitgevoerd teneinde het jegens de coronamaatregelen kritische platform Herstel-NL te laten imploderen. Ook wordt steeds meer duidelijk dat Rutte, met de verkiezingen in zicht, steeds verder gaat versoepelen. Om het sociaal-economische leven vlak voor 17 maart, als een soort Messias, helemaal open te gooien. De crisis als campagne gebruiken om de verkiezingen te winnen, dat is puur machtsmisbruik.”

Wob-verzoek inzake effectiviteit maatregelen

Code Oranje start een Wob-procedure om de onderliggende stukken, die ten grondslag liggen aan de verstrekkende coronamaatregelen, boven tafel te krijgen. “De rechter heeft de vloer aangeveegd met de avondklok omdat de effectiviteit daarvan geenszins bewezen is. Wat zijn de effecten van bijvoorbeeld het sluiten van winkels en horeca op het indammen van het virus en waar is het op gebaseerd? Als je de economie met verstrekkende gevolgen lamlegt, dan is het minste toch wel dat er volledige transparantie is over het nut ervan. Tot nog toe heb ik geen enkele deugdelijke onderbouwing gezien”, zegt De Mos, die daarbij ook wijst op de uitspraak van de premier tijdens de persconferentie. “Contactberoepen mogen weer, omdat de kans op verspreiding van het virus klein is zei Rutte. Waarom is er bij deze ondernemers dan maandenlang het brood uit de mond genomen?”

‘Bestuurlijke ongehoorzaamheid’

De bij Code Oranje aangesloten Staten- en raadsleden roepen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en burgemeesters op om op te komen voor de in hun gemeenten zwaar getroffen ondernemers door het kabinet dwingend op te roepen om de lockdown en de daarmee samenhangende avondklok per direct van tafel te vegen.

“Gedoog als gemeenten het opengaan van de winkels en de horeca. Nederlanders zijn het spuugzat. Winkeliers en horecabazen, waar zelfs het terras niet open mag, zijn terecht ziedend. Zij worden al maanden in een wurggreep gehouden”, aldus de voorman van Code Oranje, die pleit voor een lockin, waar kwetsbare mensen worden beschermd en voorrang op vaccinatie krijgen, maar waarbij het sociaal-economische leven als de wiedeweerga weer op gang wordt gebracht.

Richard de Mos – lijsttrekker Code Oranje, raadslid Den Haag
Ralf Sluis, raadslid Den Haag
Wil van Soest – Statenlid Noord-Holland, raadslid Amsterdam
Vanessa Bruin, vs gebiedscommissie Rotterdam Alexander
Robert Pestman, Statenlid Groningen
Johan Stuut, Statenlid Overijssel
Pim Kraan, raadslid Vlissingen
Tineke Nieboer, raadslid Noorderveld,
Peter Stehouwer, raadslid Moerdijk
Petra Ackermans, raadslid Zutphen
Martijn Rieter, raadslid Helmond