Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos bezoekt Westland

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

De Mos: “Ik wil de brug tussen deze regio en de Tweede Kamer zijn!”

Op dinsdag bracht Richard de Mos een bezoek aan het Westland. De Mos is lijsttrekker bij Code Oranje, de vernieuwingsbeweging die in diverse peilingen kansrijk is voor een aantal Kamerzetels.

“Het is altijd een feest om in het Westland te zijn, de gemeente waar ik heb leren werken”, aldus De Mos die doelt op zijn jeugd, waar hij tijdens schoolvakanties in de kassen bijbaantjes had. “Tomaten plukken, peen bossen en en bloemen snijden, ik heb het allemaal gedaan. Ik heb dus gevoel bij de tuinbouwsector, die door verdichting steeds verder in de verdrukking komt te staan. In mijn eerdere periode als Kamerlid knokte ik voor het behoud van de glastuinders. Dat wil ik ook in de komende periode doen. Europese wetgeving, die Nederland dwingt om van het gas af te gaan moet niet de norm worden. Zeker niet als de rest van Europa juist investeert in gas.”

Slechte bewonersparticipatie
In gesprekken met bewoners bleek dat de bewonersparticipatie in het Westland slecht is. Zo willen omwonenden het Watergat een groen gebied houden. De petitie voor behoud van het groen is al 3400 x getekend.
“Het is niet uit te leggen dat een camping wegmoet, zodat een klein stukje natuur kan worden teruggegeven en ze hier gaan ze bouwen. Wat ze gaan bouwen zijn dure huizen, terwijl er juist een groot tekort is aan starterswoningen, woningen voor middeninkomens en sociale woningbouw”, aldus De Mos, die met Code Oranje lokale problemen, veroorzaakt door slechte landelijke beslissingen, in de Tweede Kamer wil oplossen. “De woningnood wordt veroorzaakt door de aanhoudende immigratie. Afgelopen 10 jaar 750.000 nieuwkomers, daar is niet tegenop te bouwen. Wij pleiten voor immigratiebeperkende maatregelen.”

Andere zorgen in het Westland zijn de oprukkende Polenhotels, de slechte OV-verbinding met Den Haag en een infrastructuur die door de groei van het aantal inwoners piept en kraakt.

Code Oranje Westland bij gemeenteraadsverkiezingen
Tijdens het bezoek werd er ook gesproken over de deelname van Code Oranje aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Al eerder liet De Mos doorschemeren mee te willen doen in het Westland. Volgens een peiling zou hij goed zijn voor drie tot acht raadszetels.
“Eerst het Westland vanuit de Tweede Kamer maar eens goed vertegenwoordigen, dan zien we verder”, aldus De Mos, die al wel stelt een batterij aan kandidaten te hebben gevonden.