Peiling Maurice de Hond: 64% wil herstel koopkracht pensioengerechtigden

koopkrachtThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 3 minuten -

Code Oranje wil herstel koopkracht pensioengerechtigden! 64% Nederlanders is daarvoor, blijkt uit peiling Maurice de Hond. 

Richard de Mos: “Gepensioneerden zijn onder kabinetten Rutte volledig uitgeknepen”

Gepensioneerden in Nederland zitten al tien jaar op de nullijn. Kosten voor wonen, welzijn en zorg stijgen door, maar pensioenen worden niet geïndexeerd. Het gevolg daarvan is dat de koopkracht van gepensioneerden al jarenlang achteruit holt. 64% van de Nederlanders is van mening dat die achteruitgang, door een nieuw kabinet rechtgetrokken moet worden. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van Code Oranje. De vernieuwingsbeweging van Richard de Mos wil de verloren koopkracht onder pensioengerechtigden compenseren en streeft naar een welvaartsvast pensioen.

“Gepensioneerden zijn onder de kabinetten Rutte de afgelopen tien jaar volledig uitgeknepen”, zegt Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos. “De uitkomst van de peiling van De Hond laat zien dat de Nederlanders het meer dan zat zijn en reparatie van de koopkracht willen. Alles wordt duurder maar de pensioenen worden lager, waardoor een armoedeval onder ouderen dreigt”, aldus De Mos, die erop wijst dat (mede) met de miljarden euro’s die Nederland naar Europa overgemaakt heeft, de mensen in de Zuid-Europese landen gemiddeld vijf jaar eerder met pensioen gaan dan de Nederlanders. “Dat is natuurlijk niet uit te leggen. Wij willen dan ook dat de verhoging van de leeftijdsgrens voor de AOW voor fysiek zware beroepen teruggedraaid wordt naar 65 jaar. Het kan toch niet zo zijn dat ze in Frankrijk op 62-jarige leeftijd kunnen stoppen en de mensen hier tot 67 jaar door moeten werken?”, aldus De Mos die ook pleit voor een pensioenstelsel met meer keuzevrijheid voor de mensen zelf. “Mensen hebben nu helemaal niks te zeggen over hun eigen geld. Wat ons betreft moet de deelnemer zelf kunnen beslissen in welke branches hun pensioenpremie wordt belegd”, aldus De Mos.

Armoede onder ouderen
De belangenvereniging voor ouderen KBO-PCOB vraagt al langer aandacht voor de toegenomen armoede onder ouderen. “Veel senioren zijn helemaal niet vermogend. Wie pech heeft gehad in het leven in werk of gezondheid, hangt zelfs tegen de armoede aan”, schrijven zij op hun website waar ook verhalen (1) van ouderen zelf te lezen zijn. “We zijn een jaar geleden verhuisd naar een aanleunwoning waarvoor we al lang stonden ingeschreven. Hier is alle zorg beschikbaar en dat brengt rust. Wel is de huur nu 260 euro hoger en ook de andere kosten voor levensonderhoud zijn omhoog gegaan. Omdat we er niets bij krijgen, wordt onze koopkracht steeds minder, net als bij veel andere ouderen. Als we goed opletten, kunnen we precies rondkomen”, zeggen meneer en mevrouw Steman. “Van dit soort voorbeelden zijn er echt duizenden in Nederland en daarom moet de koopkracht van onze ouderen met gezwinde spoed gerepareerd worden”, besluit De Mos.

Code Oranje wordt al maanden gepeild op één of meerdere Kamerzetels. In de regio en ook onder ouderen vindt de partij veel draagvlak.

(1) Rondkomen van weinig geld – KBO-PCOB