Kansen Code Oranje op meer Kamerzetels groeien

richard de mosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

De Mos: “Met Ombudspolitiek hebben we iets unieks in handen”

De kansen op een aantal Code Oranje zetels in de Tweede Kamer nemen toe. In de peiling van De Hond haalt de vernieuwingsbeweging deze week opnieuw een zetel. I&O Research sprak al over een groeipotentieel van twee. En een andere peiling liet zien dat alleen de achterban van lijsttrekker De Mos in de regio Haaglanden al goed zou zijn voor twee tot drie stoeltjes in het parlement. Ook zijn er redenen om aan te nemen dat nog wel eens meer zouden kunnen worden.

Sterk netwerk lokale partijen

Zo kan Code Oranje rekenen op een sterk netwerk van lokale partijen door het hele land.

“De landelijke politiek is de directe leefomgeving van de mensen compleet uit het oog verloren. Het sloot politiebureaus, ziekenhuizen en bejaardentehuizen. Het bezuinigde fors op cruciale beroepen, waardoor we een gierend tekort hebben aan agenten, leraren en zorgpersoneel”, aldus lijsttrekker Richard de Mos, die erop wijst dat de zorg voor mensen geweld is aangedaan. “Of het nu gaat om jeugd-, ouderen-, of thuiszorg, door beslissingen van de landelijke overheid piept en kraakt het overal. En die lokale pijn, wil Code Oranje met oplossingsgerichte Ombudspolitiek en een netwerk van lokale ogen en oren in de Tweede Kamer oplossen.”

Anti-Rutte-stem

Een stem op Code Oranje is ook een stem tégen premier Mark Rutte.

“Daar waar sommige andere nieuwkomers, zoals JA21, het liefst direct met de falende premier in bed willen kruipen, zien wij Rutte het liefst definitief vertrekken. Onder andere de toeslagenaffaire, zijn talrijke verbroken verkiezingsbeloften, zijn gedram rondom de avondklok, het falende coronabeleid en de door hem daarbij toegebrachte sociaal-economische schade, geven ons weinig vertrouwen”, aldus De Mos, die er met Code Oranje voor pleit om te stoppen met de lockdown.

“Ook de ondernemers in Nederland hebben het gehad met de voorman van de VVD. “Ik vraag mij af of premier Rutte ooit wel eens met een ondernemer heeft gesproken. Een bloedbad aan faillissementen lijkt hem niet te deren. Voor de camera staat hij vrolijk te vertellen dat alles nog dicht moet blijven. Ik vind het echt schandalig.”, aldus De Mos.