Arnhem maakt ratjetoe van burgerparticipatie

de mosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: < 1 minuten -

Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos bezocht Arnhem

Op uitnodiging van kandidaat-Kamerlid Martijn van Butselaar bezocht Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos zaterdag Arnhem. De vernieuwingsbeweging, die pleit voor meer inspraak voor burgers, is kansrijk om met een aantal zetels in de Tweede Kamer te komen.

In Arnhem holt burgerparticipatie achteruit. “Ambtenaren eigenen zich de macht in de wijken toe. De bewoners platforms zijn compleet buitenspel gezet. En daarmee wordt burgerparticipatie juist moeilijker”, aldus kandidaat-Kamerlid Van Butselaar, die De Mos over het onderwerp liet spreken met bewoners en lid van het wijkplatform Presikhaaf. Ook een oud-wijkmanager was bereid gevonden om uit te leggen hoe dit komt en hoe de gemeente zich niet aan de eigen spelregels ten aanzien van burgerparticipatie houdt.

“Het gemis aan inspraak speelt hier enorm, zo heb ik mogen vaststellen”, aldus Richard de Mos, die met Code Oranje pleit voor meer directe democratie. “Het bindend referendum, de gekozen burgemeester, burgerraden, burgerjury’s en burgerbegrotingen zijn een aantal van onze voorstellen om de kloof tussen burger en politiek te dichten. Wij zien er op toe dat inspraak op lokaal niveau straks via de Omgevingswet goed is geregeld.”