Bekende kermisexploitant Frans Stuy Ambassadeur voor Code Oranje

Frans Stuy en Richard de MosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 3 minuten -
De Mos en Stuy: “Waar blijft beloofde 10,5 miljoen euro voor kermisbranche?”
 
De bekende kermisexploitant en boegbeeld van de branche, Frans Stuy is ‘Ambassadeur Kermis & Volksvermaak’ geworden voor Code Oranje, de landelijke vernieuwingsbeweging van Richard de Mos. De nieuwbakken ambassadeur en lijsttrekker De Mos trekken meteen aan de bel. De kermisbranche voelt zich namelijk flink in het pak genaaid door het kabinet. De sector kreeg vorig jaar een miljoenenbedrag aan coronasteun toegezegd. De Nederlandse kermisondernemers hebben echter nog geen euro gezien.
 
“Dit is voor mij een enorme motivatie om als ambassadeur voor Code Oranje aan de slag te gaan”, zegt Stuy die witheet is over de loze beloftes van het kabinet. “In september vorig jaar zei staatssecretaris Mona Keijzer dat ze 10,5 miljoen zou vrijmaken, maar tot op de dag van vandaag is er nog geen cent of regeling binnen. We worden gewoon keihard in de zeik genomen”, aldus Stuy die het in de zomer van vorig jaar ook al aan de stok kreeg met Keijzer. De CDA-staatssecretaris zette toen kwaad bloed door in een gesprek met de kermisbranche te stellen dat: “als er zeventig procent failliet gaat, dan heb je toch minder concurrentie?”. Nu jaagt ze de sector in de gordijnen door zich niet aan haar beloftes te houden. Lijsttrekker Richard de Mos deelt de boosheid van de kermisondernemers.
 
Onbetrouwbaar bestuur
“‘Veel beloven en weinig geven, doet de gek in vreugde leven’ is de bekende uitspraak, maar de mensen van de kermis zijn natuurlijk niet gek. De arrogante houding waarmee het kabinet hier weg denkt te komen is stuitend en de handelswijze is gewoon onbetrouwbaar bestuur”, zegt De Mos, die samen met Stuy pleit voor directe uit betaling van het bedrag en snelle opening van de kermissen. “Als de pretparken open zijn, dan moeten de kermissen ook open. De politiek moet niet ouwehoeren maar handelen en zich heel snel aan hun eigen beloftes houden”, zegt een glasheldere Stuy. “Met Frans hebben wij als Code Oranje een fantastische Ambassadeur Kermis & Volksvermaak, die als ervaringsdeskundige als geen ander weet wat er in de sector leeft. Ogen en oren in de samenleving zelf en luisteren naar de mensen is voor mij de Ombudspolitiek waar ik voor sta. Die manier van politiek bedrijven wil ik naar de Tweede Kamer brengen”, zegt De Mos die eerder al Johan Derksen (Vrije Woord), Marga Bult (Zorg), Klaas Wilting (Veiligheid), Khalid Oubaha (Horeca) en Bart Jan Oplaat (Landbouw) als ambassadeurs aan Code Oranje wist te binden.
 
Over Frans Stuy
Frans Stuy is de kermiskoning van Amsterdam maar ook buiten de hoofdstad bekend als het boegbeeld van de kermisbranche. Aan menige talkshowtafel is Frans een graag geziene gast door de enorme geestdrift waarmee hij de belangen van de kermisondernemers weet te behartigen. Daarnaast is Stuy de man die al bijna 27 jaar als ondernemer kansarme jongeren opleidt en werk geeft bij kermissen en andere evenementen in het land. Hiervoor is Frans onderscheiden met de Amsterdamse Andreaspenning en werd hij in 2016, in het kader van het Jubileumjaar van de Barmhartigheid, zelfs ontvangen door de paus in Vaticaanstad.