Windmolengate in Hollands Kroon: “Regels overtreden met lokken datacentra”

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 3 minuten -

Statenlid Van Soest en Code Oranje willen Hollands Kroon onder curatele provincie plaatsen

Bestuurders in Noord-Holland lijken de hand te lichten met wet- en regelgeving om de komst van energieslurpende datacentra te bevorderen, blijkt uit documenten en reacties van experts in handen van De Telegraaf. De gemeente Hollands Kroon sloeg waarschuwingen in de wind dat zij niet het bevoegd gezag is om vergunningen aan internationale techgiganten te verlenen. Bovendien tracht ze voor toekomstige datacentra de plicht te omzeilen om het milieueffect zorgvuldig te meten. Omwonenden reageren boos en onthutst. Code Oranje wil dat de provincie Noord-Holland stevig ingrijpt. “Zo snel mogelijk onder toezicht plaatsen.”

De Amerikaanse techbedrijven Google en Microsoft lijken de de macht te hebben overgenomen in het Noord-Hollandse, Hollands Kroon. Met argusogen volgen burgers en boeren de komst van megadatacentra in de Wieringermeerpolder. “Wij zien niet per se tegen datacentra, maar de manier waarop dit college toch nieuwe datacentra mogelijk maakt, is ondemocratisch en staat haaks op eerdere besluiten van de gemeenteraad”, zegt Jan Meijles van werkgroep ’Red de Wieringermeer’, in De Telegraaf. Buiten het feit dat de datacentra enorm veel energie slurpen, benadrukken de mensen dat hun leefomgeving de afgelopen jaren volledig is vernield. Van een lieflijke, uitgestrekte polder is Hollands Kroon verworden tot ’industrieel productielandschap’ waar zo ver het oog reikt windturbines draaien en de servers staan te zoemen.

Op Binnenhof besloten
De acties van diverse belangenverenigingen, die zich zorgen maken over verdere aantasting van hun omgeving, leken succesvol. “De gemeenteraad van Hollands Kroon zette in 2020, op initiatief van het college van B&W, een streep door het zogeheten ’gebiedsplan’ waarin de komst van vele nieuwe datacentra en kassen was opgenomen. Maar vier maanden later werd door het college toch groen licht gegeven voor de komst van een nieuw datacentrum in het ingetrokken gebiedsplan. Dat steekt”, zegt de actiegroep in De Telegraaf. Voor lijsttrekker Richard de Mos en Statenlid Wil van Soest van Code Oranje, is dit het zoveelste voorbeeld van landelijk beleid waar de regio voor moet bloeden. “De mensen krijgen niet alleen windmolens en datacentra voor hun neus, maar ook een rad voor ogen gedraaid. Het plaatsen van die datacentra is door de ministers Ollongren (D66) en toen nog Wiebes (VVD), aan het Binnenhof besloten. Zij verkwanselen de regio, gooien de Wieringerpolder met windmolens gewoon in de uitverkoop en laten de inwoners vervolgens met de ellende zitten. Dit is precies de reden dat wij de Tweede Kamer in willen”, aldus De Mos en Van Soest.

Provincie moet ingrijpen
Bij de komst van de datacentra in de polder zijn ook de nodige vraagtekens te zetten, zo blijkt uit documenten in handen van De Telegraaf. Juridische experts stellen dat wat in de Noord-Hollandse gemeente is gebeurd, zeer waarschijnlijk niet mag. “Ik denk niet dat de gemeente Hollands Kroon het bevoegd gezag is”, stelt hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries over de vergunningverlening. Interne documenten, waarin verder openlijk wordt gesproken over het ontwijken van milieuregels, bevestigen dat beeld. De Vries noemt het spreken over het omzeilen van milieuregels ’schimmig’. Het Noord-Hollandse Statenlid Wil van Soest die ook kandidaat-Kamerlid van Code Oranje is, trekt nu bij de provincie aan de bel. “Het is schandalig wat hier gaande is en de provincie moet nu stevig ingrijpen”, zegt Van Soest die ervoor pleit om de gemeente Hollands Kroon onder toezicht van de gemeente te plaatsen. “Er moet tot op de bodem uitgezocht worden hoe dit zit en zolang als dat onderzoek duurt en afhankelijk van de uitkomsten ervan, komt de gemeente Hollands Kroon wat mij betreft onder curatele te staan. Het is glashelder dat de belangen van de inwoners ondergeschikt gemaakt zijn aan de wensen van de landelijke politiek en de techreuzen”, zegt het Statenlid.