Code Oranje: tussentijdse verkiezingen gemeenten

Den HaagThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

De Mos: “In Den Haag maken verliezers de dienst uit”

Gemeenten met politieke problemen moeten tussentijds verkiezingen kunnen houden. Dat vindt Code Oranje. De vernieuwingsbeweging voor méér democratie wil een wijziging van de grondwet.
Code Oranje vindt het maar niets dat vervroegde verkiezingen na de val van een stadsbestuur niet mogen. Lijsttrekker Richard de Mos is ervaringsdeskundige. Hij moest na een politiek proces, waarin hij nog steeds verwikkeld is. aftreden als wethouder in Den Haag.

“In Den Haag is Hart voor Den Haag de grootste partij van de stad. Ondanks dat maakt mijn partij, nadat het stadsbestuur op basis van valse beschuldigingen was gevallen, geen onderdeel meer uit van het stadsbestuur”, aldus De Mos, die erop wijst dat de stad door het uitblijven van tussentijdse verkiezingen wordt bestuurd door partijen die fors verloren hebben. “De stad krijgt PvdA-beleid, terwijl die partij in 2018 fors verloren had en volgens een recente peiling van Omroep West nog maar twee schamele zetels heeft. Hart voor Den Haag heeft er 11.

Code Oranje wijst erop dat gemeenten onbestuurbaar kunnen worden en beleid ontwikkelen dat niet of nauwelijks op draagvlak kan rekenen. Dat is slecht voor het vertrouwen van kiezers. Het kan een oplossing zijn als burgers dan opnieuw naar de stembus kunnen. Nu zijn die alleen mogelijk in nieuwe gemeenten die door een herindeling zijn ontstaan, en als besturen hun taken grof verwaarlozen.