Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos bezoekt Tegenwind West-Twente

Johan Stuut Richard de MosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

“STOP MET WINDMOLENS OP LAND, GEEF HUISHOUDENS ZONNEPANELEN EN EEN LAGERE ENERGIEREKENING”

Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos bezocht zaterdag met Statenlid Johan Stuut Tegenwind in West-Twente, om steun te betuigen in hun strijd tegen de komst van windmolens.

Johan Stuut Richard de Mos

Johan Stuut en Richard de Mos

Code Oranje krijgt steeds vaker signalen dat er overal in het land – zo ook in West-Twente – horizon vervuilende windmolens worden neergezet, zonder dat daar enig draagvlak voor is onder de bevolking. Landschapsvervuiling, een verpest uitzicht, hinderlijke slagschaduw van ronddraaiende wieken, hoofdpijn door laagfrequent geluid, waardedaling van woningen. Vraag omwonenden van een windpark naar hun bezwaren en ze dreunen dit rijtje moeiteloos op.

Uit een inventarisatie van de energieplannen van alle Nederlandse regio’s blijkt dat uiterlijk in 2030 zo’n 3180 windmolens en 68.900 voetbalvelden vol zonnepanelen worden gerealiseerd. De plannen zijn vastgelegd in regionale energiestrategieën. Experts zien grote problemen. Ze vrezen voor verloedering van het landschap en veel weerstand van burgers. (1)

“Dit doordrambeleid zorgt voor een bom onder het draagvlak van de transitie van fossiele naar schone energie. Een gemiste kans”, stellen Richard de Mos en Energiecommissaris Ruud Koornstra. In plaats van windmolens op land en velden vol zonnepanelen, pleiten de kandidaat-Kamerleden van Code Oranje ervoor om zoveel mogelijk huizen te voorzien van zonnepanelen op de eigen daken. Ook kernenergie en andere energiebronnen moeten worden ingezet.

“Als we zonnepanelen op daken van huizen leggen, hebben we drie keer winst. We houden ons landschap mooi, we stappen over op schone energie én we realiseren voor onze inwoners een lagere energierekening”, aldus De Mos en Koornstra, die ook het Nederlandse MKB veel meer ruimte willen geven om met energiezuinige oplossingen te komen.

(1) https://www.ad.nl/binnenland/experts-vrezen-overal-windmolens-ons-land-gaat-in-de-uitverkoop~a8590fbc/