Peiling: 72% Nederlanders wil het bejaardentehuis terug!

ouderenThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Code Oranje: “Er is onvoldoende zorg voor kwetsbare ouderen.”
‘Oliedom’, zeiden huisartsen over het schrappen van het aloude bejaardenhuis. Want nu er een gapend gat tussen thuis wonen en het verpleeghuis zit, is er onvoldoende zorg voor kwetsbare ouderen. Nadat ouderenbond KBO opriep om bejaardentehuizen terug te laten keren, peilde Maurice de Hond in opdracht van Code Oranje onlangs de mening van de Nederlanders. Maar liefst 72% was het eens met de bejaarden- en verzorgingshuizen terug moeten keren in de wijken.

“Dat in rap tempo verzorgingshuizen werden gesloten was een ordinaire bezuinigingsmaatregel, maar het kabinet hield ons vooral voor dat we toch allemaal zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Natuurlijk willen we dat zolang we gezond zijn. Maar het wordt anders wanneer ouderen kwetsbaar en hulpbehoevend worden. Daarom pleit Code Oranje voor de terugkeer van bejaardentehuizen”, aldus De Mos.

Huisartsen luiden al langer noodklok

Dat zouden huisartsen ook graag zien. Eind 2019 trokken die aan de bel. Ze hebben steeds meer moeite om hun kwetsbare thuiswonende patiënten door te verwijzen naar de juiste zorg. Dat bleek uit een peiling van artsencomité Het Roer Moet Om, waarop tweeduizend dokters reageerden. Hun conclusie: ,,Er is simpelweg onvoldoende zorg. We kunnen met onze patiënten nergens terecht.” De huisartsen zeggen dat ze soms uren aan de telefoon hangen om mensen geplaatst te krijgen in verpleeghuizen, ‘maar die zitten vol’. Of om thuiszorg te regelen, ‘maar die hebben vaak ook geen ruimte’. Intussen zijn veel verzorgingshuizen afgebroken. ‘Oliedom’, zei de Amsterdamse huisarts Bart Meijman in het tv-programma Zembla. ,,Want daardoor zit nu het hele zorgsysteem verstopt. Mensen die langer een ziekenhuisbed bezetten, omdat ze niet naar huis kunnen, maar ook niet in een zorginstelling.”

Code Oranje lijsttrekker De Mos noemt het bizar dat je eerst half dood moet zijn alvorens je in een verpleeghuis kunt komen.

“De wachtlijsten zijn vaak te lang. In een rijk land als Nederland komen we in een onaanvaardbare situatie dat wie geld heeft particuliere zorg kan inkopen en wie dat niet heeft de Sjaak is”, aldus De Mos, die met Code Oranje inzet op het verbeteren van de zorg.