“Kabinet Rutte kiest voor kansloze maatregelen in plaats van het oplappen van de zorg en de economie”

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

De avondklokmaatregel wordt verlengd tot en met 2 maart. Dat betekent dat nog ruim drie weken lang niemand na 21.00 uur de straat op mag zonder goede reden, zo heeft het demissionaire kabinet besloten. Ingewijden bevestigen een bericht van De Telegraaf met die strekking.

De maatregel loopt daarmee gelijk aan de rest van de beperkingen in de huidige lockdown, zoals de sluiting van de horeca en niet-essentiële winkels. Ook die gelden tot en met 2 maart. Als de besmettingscijfers daar aanleiding toe geven, kan de avondklok, net als andere maatregelen, wel eerder weer afgeschaft worden.

Lock-in

“Naast het feit dat Rutte de waarschuwingen van diverse burgemeesters over de handhaafbaarheid van de avondklok in de wind heeft geslagen en de avondklokrellen voor enorm veel schade hebben gezorgd, helpt deze maatregel geen millimeter bestrijden van de pandemie,” aldus Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos die pleit voor een lock-in waarbij kwetsbare mensen tegen Corona worden beschermd en het sociaal-economische leven weer wordt opgestart. 

De Mos is zeer kritisch op het kabinetsbeleid. 

“Nederland bungelt onderaan de internationale vaccinatielijsten en er is nog geen begin gemaakt met het terugdraaien van de miljardenbezuinigingen op zorg. Zo is er nog steeds een tekort aan zorgpersoneel en ic-bedden”, aldus De Mos, die ook vreest voor een economische depressie die zijn weerga niet kent. “Economen spreken van een oorlogssituatie met een economische krimp van 10 procent. Als we de economie niet draaiende houden krijgen een bloedbad aan faillissementen en massa’s werklozen”.