Code Oranje woedend over miljoenen korting op gemeentebudgetten

richard de mosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: < 1 minuten -

Veel gemeenten dreigen er financieel zwaar op achteruit te gaan. Ze krijgen miljoenen euro’s minder van het rijk, als een nieuwe verdeling van de subsidiepot voor de gemeenten werkelijk doorgaat.

“Wij willen de Tweede Kamer in om keiharde bezuinigingen op onze leefomgeving terug te draaien”

Veel gemeenten komen er in het voorstel van minister Olongren van Binnenlandse Zaken bekaaid vanaf. ,,Wel miljoenen naar Europa en peperdure klimaatakkoorden, maar steeds minder budget voor gemeenten’’, zegt Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos, die stelt dat gemeenten door landelijke bezuinigingen aan twee knoppen gaan draaien, bezuinigen en het verhogen van de lokale lasten. “En met deze gigantische korting gaat men beide doen. Het voorzieningenniveau holt achteruit. Slechte jeugd- en ouderenzorg, bezuinigingen op welzijn-, sport-, en andere voorzieningen. Het Rijk zadelt gemeenten op met een berg ellende en de landelijke partijen staan erbij en kijken ernaar”, aldus De Mos.

Gemeenten komen gezamenlijk jaarlijks al twee tot drie miljard euro tekort. De decentralisatie van zorgtaken is compleet mislukt. “En juist dit wanbeleid is voor ons de reden om met Code Oranje de Tweede Kamer in te gaan. Het wordt tijd dat zuur verdiend belastinggeld weer dichtbij huis wordt uitgegeven”, aldus De Mos.