Code Oranje over schrappen debat toeslagenaffaire

belastingdienstThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

“SLACHTOFFERS HEBBEN RECHT OP DEBAT MET DE HOOFDROLSPELERS”

Code Oranje spreekt schande van het feit dat de coalitiepartijen in de Tweede Kamer het debat over de toeslagenaffaire van de agenda hebben laten halen. Eerder liet het Openbaar Ministerie opvallend snel weten dat het geen strafrechtelijk onderzoek zal instellen naar de Belastingdienst en zijn ambtenaren in het kader van de zogeheten kinderopvangtoeslagaffaire. Er is na een ’zorgvuldige beoordeling van de feiten en omstandigheden’ geen verdenking (1).

“Het is onverkwikkelijk dat juist op dit dossier weer een politiek spelletje gespeeld wordt en dat coalitiepartijen voor de verkiezingen niet met de billen bloot willen. Verkiezingskoorts is voor deze partijen belangrijker dan recht doen aan de slachtoffers, die recht hebben op een debat met de hoofdrolspelers. Zowel Rutte als Hoekstra zijn lijsttrekkers bij respectievelijk VVD en CDA”, stelt Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos samen met het advocatenduo Peter Plasman en Sébas Diekstra.

Meldpunt voor Artikel 12 Sv-procedure toeslagenaffaire
Huizenhoge bewijsstukken en een vernietigend rapport van een parlementaire enquêtecommissie, waarin onomwonden vast is komen te staan dat de rechtsstaat geschonden is over de rug van duizenden Nederlanders. Maar het OM zegt doodleuk ‘Geen verdenking’. Daarom zijn wij een meldpunt gestart, waarbij wij benadeelden helpen om zich aan te sluiten bij een Artikel 12 Sv-procedure, waarbij het Hof verzocht wordt om het Openbaar Ministerie ertoe te dwingen om naar de Belastingdienst alsnog een strafrechtelijk onderzoek te starten en de verantwoordelijken te gaan vervolgen”, stellen De Mos en de advocaten Plasman en Diekstra.