Partij van de Ouderen en Code Oranje: Maak Amsterdam windmolenvrij en zorg voor lagere energierekening

wil van soestThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 4 minuten -

Wil van Soest: “GroenLinks wethouder moet van Amsterdam geen tweede Zaanse Schans willen maken”

De grote zorgen over de bouw van windmolens is van de Amsterdamse wijk IJburg overgewaaid naar andere delen van de stad. Waar een flink deel van de Amsterdammers, GroenLinks in 2018 nog de grootste partij van de hoofdstad maakten, slaat de schrik ze nu terecht om het hart nu men ook GroenLinks beleid krijgt. Kandidaat-Kamerlid voor Code Oranje, Statenlid in Noord-Holland én fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen wil vanuit de provincie bewerkstelligen dat het Amsterdam verboden wordt de windmolens te bouwen. ‘Met het geld wat overblijft, geven we de Amsterdammers zonnepanelen en een lagere energierekening.’ De duurzame doelen staan voor Van Soest niet ter discussie maar wel de manier waarop wie die gaan halen.

“Ik heb een mailbox vol met boze Amsterdammers, we hebben het over windmolens van 200 meter hoog op nog geen 300 meter afstand van woningen. Bij de raadsvergadering waren er een recordaantal van 160 insprekers tegen de molens en toch drukt dit stadsbestuur ze bij de mensen door de strot”, zegt Van Soest die benadrukt dat de noodzaak voor het plaatsen van de turbines ook ontbreekt. “De provincie Noord-Holland heeft al voldaan aan de doelstelling om genoeg windenergie op te wekken. Het plaatsen van meer windmolens binnen de gemeente Amsterdam is dus helemaal niet nodig en pure symboolpolitiek met grote gevolgen voor de volksgezondheid en leefbaarheid”, aldus Van Soest. Ondertussen houdt de Amsterdamse fractie van GroenLinks, tegen beter weten in, vast aan de plannen. “Wij vinden dat Amsterdam verantwoordelijkheid moet nemen in de strijd tegen klimaatontwrichting en windmolens horen daarbij”, zegt raadslid Jasper Groen.

‘Molentjes terug in straatbeeld’
De helft van de geplande zeventien windturbines komt in de haven te staan, waar ook al met de bouw is begonnen. Maar voor de andere acht of negen turbines moet nog een locatie worden gezocht. Daarvoor worden nu verschillende mogelijkheden onderzocht. Bewoners vrezen terecht voor geluidsoverlast en gezondheidsproblemen en horizonvervuiling. “De IJburgers moeten maar wennen aan de molentjes op IJburg” en “we brengen de molentjes weer terug in het straatbeeld”, zei GroenLinks wethouder van Doorninck erover. “Ze wekt hiermee de indruk dat ze van IJburg een gezellige tweede Zaanse Schans maakt, maar niks is minder waar natuurlijk”, zegt Van Soest die erop wijst dat het stadsbestuur ook de Europese richtlijnen klakkeloos negeert. Die bepalen namelijk dat voor molens van 200 meter hoog, geldt dat er minimaal 1,5 kilometer afstand tot woonwijken moet zijn en dus niet 350 meter. “Windmolens van deze orde worden namelijk gezien als zware industrie en energiecentrale. Die bouw je niet in een woonwijk. Net als de enorme biomassa centraal die doorgedrukt lijkt te worden op een steenworp afstand van IJburg. Tenzij GroenLinks aan de knoppen zit, dan gebeurt dat zonder pardon.”

Geen participatie
Ook de participatie, of juist het ontbreken ervan, stuit Van Soest en vele Amsterdammers tegen de borst. “De achterkamertjes in de Stopera waren weer druk bezet. Waar de burgers bij het verplaatsen van een stoeptegel bestookt worden met brieven, wordt er bij het plaatsen van 200 meter hoge windmolens, uit een ander vaatje getapt. Niemand was op de hoogte, iedereen is erbuiten gehouden”, aldus het raadslid die zich hardop afvraagt welke dubbele agenda GroenLinks heeft. “Met de manier waarop wijken van het gas afhalen wordt aangepakt, overigens ook tegen de zin van de bewoners in, bleek het college ook op schoot te zitten bij energieleverancier Vattenfall? Welke financiële belangen spelen er hier?”. Samen met de lijsttrekker van Code Oranje, Richard de Mos voert Van Soest de strijd tegen de ondemocratische komst van windmolens op vanuit de lokale, provinciale en nu ook landelijke politiek. “In de stad dien ik een motie in om de bouw van de windmolens te stoppen. Met het gigantische bedrag wat dan overblijft wil ik dat alle Amsterdammers zonnepanelen krijgen en dat de overheid dat financiert en de energierekening voor de bewoners langzaam minder wordt in plaats van zoals nu steeds hoger. De bewoners hebben dan goedkope energie krijgen en het draagvlak voor de energietransitie is in één klap enorm. Win-win!”, zegt van Soest die er ook voor pleit om de geluidsschermen langs de snelwegen in Nederland te benutten voor zonnepanelen.

De Partij van de Ouderen dient komende week in de Amsterdamse raad een motie in.