Code Oranje: verlaag stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Pubers moeten ook kunnen stemmen, daarom moet de kiesgerechtigde leeftijd worden verlaagd van 18 naar 16 jaar. Dat stelt Code Oranje, de vernieuwingsbeweging van Richard de Mos, in haar nog te presenteren Agenda.

De Mos: “Jongeren voelen zich vaak gepasseerd door politici!”

Uit onderzoek blijkt dat jongeren in Nederland nu weinig interesse hebben in politiek. CBS-cijfers laten zien dat 4 op de 10 jongeren tussen de 15 en 18 jaar tamelijk tot zeer geïnteresseerd zijn in politiek. Vergeleken met andere landen is dat laag. Daarom adviseerde de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) – een onafhankelijk adviesorgaan van kabinet en parlement – in 2019 om experimenten mogelijk te maken om de kiesgerechtigde leeftijd te verlagen van 18 naar 16 jaar. De kiesgerechtigde leeftijd is nu nog vastgelegd in de grondwet, die moet daarvoor worden veranderd. Daarna kunnen experimenten worden gedaan op provinciaal en lokaal niveau.

Sommige provincies, waaronder Zuid-Holland, Friesland en Zeeland, hebben al gevraagd om experimenten met een lagere kiesleeftijd. Volgens de ROB-onderzoekers kan dat goede effecten hebben, omdat in landen waar 16-jarigen mogen stemmen de politieke betrokkenheid onder die groep is gegroeid.

,,Het is belangrijk dat jonge mensen toegang hebben tot democratische besluitvorming’’, stelt Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos. ,,De beslissingen die nu worden genomen hebben straks immers invloed op hun leven. Bovendien zijn jongeren de toekomstige dragers van de democratie.’’

In Oostenrijk kunnen zestien- en zeventienjarigen al sinds 2007 naar de stembus. Dat ging gepaard met extra onderwijs en grote publiekscampagnes voor jongeren. Uit onderzoek van de Universiteit van Wenen blijkt dat de opkomstcijfers van deze groep vergelijkbaar is met achttienjarigen en dat deze jonge stemmers dezelfde weloverwogen keuzes maken als volwassenen bij het uitbrengen van hun stem.

“Door jongeren meer les te geven over burgerschap en ze een stem te geven, vergroten we de betrokkenheid bij onze democratie. Zeker omdat ze dan kunnen meebeslissen over de thema’s die hen raken”, aldus De Mos, die met Code Oranje ook pleit voor het bindend referendum en de gekozen burgemeester.