INTERVIEW TELEGRAAF: ‘De Mos: twee keer slachtoffer inbraak’

mijn verhaalThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

DEN HAAG Het boek van Richard de Mos, oud-wethouder van Den Haag, nu fractievoorzitter Hart voor Den Haag en kandidaat-Kamerlid Code Oranje, over de corruptiezaak waarin hij is verwikkeld, was er bijna niet geweest. In november
2020 werd zijn iPad. met enige kopie van het boek samen met stukken uit het strafdossier, uit zijn huis geroofd. Ook in 2019, een paar dagen na zijn installatie als wethouder werd zijn huis overhoop gehaald na een inbraak. Dit onthult hij ‘Mijn Verhaal’ dat maandag verscheen.

In ‘Mijn Verhaal doet De Mos letterlijk een boekje open over zijn visie op de voorlopige tenlastelegging van het OM: corruptie, meineed, deelname aan criminele organisaties, schending van ambtsgeheim en het inhuren van een illegale klusjesman. Niet alleen de Mos is verdachte in dit corruptieonderzoek, ook oud-wethouder Rachid Guernaoui, enkele ondernemers en raadslid Nino Davituliani maken hiervan onderdeel uit. ,,Twee boottochtjes met een donateur in mijn privétijd tijdens het reces en een vloer die ondernemer Atilla Akyol over had na een verbouwing en mij als vriend wilde geven. Daar maakt de recherche een hele show van. Die vloer kwam er nooit. Achteraf gezien had ik hierbij eerder mijn wethouderspet moeten opzetten.”

Volgens De Mos is de tijd nu rijp om zijn kant van het verhaal te vertellen. Voor de inbraken in zijn huis werd tot dusver niemand opgepakt, wel werden na de laatste inbraak de iPad en stukken uit het strafdossier teruggevonden in het Zuiderpark door een ambtenaar via de app Find My iPhone. ,,Het is vreemd. Ik zou net de volgende dag vertrekken om mijn boek af te schrijven in een hotel”.

De Mos: “Het balletje is de corruptiezaak is gaan rollen door een tipgever, die een ambtenaar inlichtte over de de handel van vergunningen op het stadhuis.” Voor 15.000 euro zou je een vergunning kunnen kopen op het stadhuis van raadslid Davituliani. Die maakte in een gesprek met deze persoon, dat werd afgeluisterd, duidelijk dat dit niet het geval is. Toch werd het onderzoek doorgezet.