Advocaat Peter Plasman: “Nederland heeft morele verplichting om Poch schadeloos te stellen”

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Advocaat Peter Plasman, kandidaat-Kamerlid Code Oranje: “Nederland heeft morele verplichting om Poch schadeloos te stellen”


Advocaat Peter Plasman stelt dat Nederland de morele verplichting heeft om Poch, die door toedoen van de Nederlandse Staat 8 (!) jaar onschuldig heeft vastgezeten, schadeloos te stellen.

 
“Uiteindelijk zal de rechter bepalen of de Nederlandse Staat onrechtmatig jegens Poch heeft gehandeld. Code Oranje vindt echter dat Nederland los van juridische verplichtingen in deze zaak ook een morele verplichting heeft om Poch (en zijn gezin !) schadeloos te stellen. Zonder de verkapte uitlevering in de wetenschap dat uitlevering verboden was, had deze man niet 8 jaar onschuldig vast gezeten. Daarom zullen wij deze zaak nauwgezet blijven volgen en, als wij gekozen worden, in de Tweede Kamer aan de orde stellen”, aldus Peter Plasman, die bij Code Oranje de runningmate is van lijsttrekker Richard de Mos.
 

Op 22 september 2009 werd Julio Poch op zijn laatste vlucht voor zijn pensioen als Transaviapiloot in Spanje aangehouden op verzoek van Argentinië. Poch zou betrokken geweest zijn bij de zogenaamde “dodenvluchten” waarbij tegenstanders van dictator Videla uit vliegtuigen in zee werden gegooid. Na zijn arrestatie werd Poch in Argentinië gevangen gezet, wachtend op zijn proces. Omdat er direct al grote twijfels ontstonden kwam hij eind 2010 op borgtocht vrij maar in juni 2011 werd hij toch weer vastgezet. Omdat er een groot aantal verdachten werden berecht duurde het maar liefst tot eind 2017 voordat Poch door de Argentijnse rechters unaniem en overtuigend werd vrijgesproken.

Poch heeft dus 8 (!) jaar onschuldig vastgezeten in Argentinië. Nederland heeft bij zijn arrestatie in Spanje een uitermate dubieuze rol gespeeld. Omdat Nederlandse collega’s van Poch in 2003 tijdens een etentje op Bali van Poch meenden te hebben begrepen dat hij bij dodenvluchten betrokken was geweest maakte Nederland er een zaak van en kaartte deze aan bij de Argentijnse autoriteiten. Die waren al langer op zoek naar betrokken piloten en zij wilden Poch graag hebben. Omdat Poch Nederlander was mocht Nederland hem niet uitleveren. Toen werd er een truc bedacht, Nederland informeerde de Argentijnen over het vluchtschema van Poch. Met als resultaat dat Poch in 2009 in Spanje op verzoek van Argentinië werd aangehouden. Nederland heeft dus meegewerkt aan een zogenoemde verkapte uitlevering en is daarmee medeverantwoordelijk voor 8 jaar detentie van een onschuldige Nederlander.

Inmiddels voert Poch samen met zijn advocaten een rechtszaak tegen Nederland voor erkenning van het onrechtmatig handelen van de Staat en schadevergoeding.
Op 2 februari 2021 heeft een commissie die de zaak in opdracht van de Staat heeft onderzocht geoordeeld dat er niets fout is gegaan. Deze commissie heeft verschillende betrokkenen gehoord maar niet Poch en/of zijn advocaten.