Raadsleden Code Oranje: “Stop internetdwang bij ouderen”

richard de mos ouderenThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

RICHARD DE MOS (HART VOOR DEN HAAG): “OVERHEDEN EN BEDRIJVEN MOETEN ALTERNATIEVEN BIEDEN”

Senioren zijn het beu om gedwongen allerlei zaken via internet te doen. Bijna alle ouderen (98%) vinden dat bedrijven en overheden alternatieven moeten bieden voor mensen die online niet alles willen regelen. Dat blijkt uit onderzoek van ouderenbond KBO-PCOB.

“Veel ouderen wantrouwen het internet en balen dat er geen alternatieven zijn”, aldus lokale raadsleden namens Code Oranje. Digitalisering is niet voor iedereen vanzelfsprekend. “Het kan daarom niet zo zijn dat ouderen worden uitgesloten omdat ze geen of beperkt internet gebruiken. Daarom moeten er alternatieven zijn voor bijvoorbeeld het zoeken naar informatie, het doen van betalingen en bankzaken, het maken van afspraken met overheid en gemeente, bij de belastingaangifte en bij het maken van afspraken met zorgverleners”, aldus lijsttrekker Richard de Mos.

De volgende lokale partijen stellen vragen aan hun stadsbesturen over de uitkomsten van het onderzoek

1) Bent u bekend met het bericht ‘Ouderen zijn internetdwang zat’ (1)?

2) Bijna alle ouderen (98%) vinden dat bedrijven en overheden alternatieven moeten bieden voor mensen die online niet alles willen regelen. Kunt u duiden hoe u als gemeente garandeert dat ouderen niet worden uitgesloten omdat ze geen of beperkt internet gebruiken?

3) Welke alternatieven biedt u als gemeente voor ouderen die niet of nauwelijks op internet zitten?

4) Wilt u met ouderenbond KBO-PCOB in overleg om te bezien wat u verder kunt doen om uitsluiting van ouderen tegen te gaan? Zo ja, graag een terugkoppeling.

5) Wil de gemeente zelf het goede voorbeeld geven inzake alternatieven voor online, teneinde ouderen in staat te stellen om te blijven participeren in onze samenleving? Graag een toelichting.

Raadsleden: Richard de Mos (Hart voor Den Haag), Tanya Hoogwerf (Leefbaar Rotterdam), Wil van Soest (Amsterdam), René Eekhuis (Respect! Almere), Peter Stehouwer (Burger Belangen Moerdijk), Cor Verbeek (Ouderen Appèl Eindhoven), Rien Luijkx (Burger Partij Veldhoven), Josette Hogewoning (ONS Vlaardingen), Jolanda Gaal (Onafhankelijk Delft). Kandidaat-Kamerleden Arja Brink (Purmerend) en Martijn van Butselaar (Arnhem)

(1) https://www.telegraaf.nl/nieuws/413143528/ouderen-zijn-internetdwang-zat