Politieke beweging Code Oranje pleit voor corona-referendum

richard de mosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Richard de Mos: “Coronamaatregelen worden erger dan de kwaal”

De coronamaatregelen worden straks erger dan de kwaal. Sociaal-economisch is de schade enorm. Moeten ouderen en de meest kwetsbaren middels een ‘lock-in’ niet beter beschermd worden, waardoor de economie en sociale contacten weer de ruimte krijgen? Die vraag wil Code Oranje, de politieke vernieuwingsbeweging van Richard de Mos, in een referendum aan de bevolking voorleggen.

“De onrust in de samenleving is groeiende. Winkel- en horecabedrijven vallen om. Bijna 65.000 zzp-ers moeten naar de schuldhulpverlening. Coronastress en gevoelens van depressiviteit nemen dagelijks toe. ‘Is het middel niet erger dan de kwaal?’ Is dan een gerechtvaardigde vraag”, zegt Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos, die hiermee een gevoelige maar ook noodzakelijke discussie wil starten over hoeveel er van de samenleving gevraagd kan worden om de coronacrisis te bestrijden. Eerder sprak oud-VVD senator en emeritus-hoogleraar medische ethiek Heleen Dupuis zich hier al stellig over uit. Als 75-jarige kaartte ze meerdere keren aan dat ouderen in coronatijd beter beschermd zouden moeten worden, om zo de economie en jongeren ruimte te geven. Die mening deelt de voorman van Code Oranje, die wijst op de desastreuze economische en maatschappelijke gevolgen van de coronamaatregelen. “De hoofdeconoom van ING (Marieke Blom) was er glashelder over, alleen in een oorlog wordt de economie zwaarder geraakt, zei ze over de impact van de lockdown op de economie (1). Daarnaast zie je een toename van huiselijk geweld, sociale spanningen en zelfs mensen (vooral jongeren) die door de coronabeperkingen vaker rondlopen met plannen voor zelfdoding. Laten we met een bindend referendum de thermometer nu maar eens in de samenleving steken. Hoe ver willen we nog gaan? Wat vindt Nederland? Wat mij betreft wordt alles op alles gezet om met een ‘lock-in’ de maatschappij gecontroleerd maar zo snel mogelijk weer op te starten”, zegt De Mos.

Minister Hugo de Jonge moet per direct vertrekken
De Ombudspoliticus doet verder de oproep aan CDA minister Hugo de Jonge om de eer aan zichzelf te houden en per direct te vertrekken uit de Haagse politiek. “Werkelijk niks is gelukt. Beschermingsmateriaal was niet op orde, de langverwachte routekaart ligt in de vuilnisbak, ‘testen-testen-testen’ is niet gelukt, het bron- en contactonderzoek is nooit van de grond gekomen en nu is Nederland met het vaccinatiebeleid en het lekken van privégegevens weer de gekke Henkie van de wereld. En wat te denken van die dure Corona-app die nauwelijks van de grond is gekomen? Deze minister is niet in-control en gaat dat ook niet meer komen”, zegt De Mos die erop wijst dat de vaccinatiegraad zelfs met de (opgepoetste) cijfers bedroevend zijn. “Een nieuwe rekenmethode noemt De Jonge het, ordinaire volksverlakkerij noem ik het.”