Kandidaat-Kamerleden Code Oranje: “Geen toezicht falende Rotterdamse hulpinstanties!”

tanyaThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

TANYA HOOGWERF WIL AANPASSING WETGEVING

ROTTERDAM – Er is geen toezicht op falende hulpinstanties. Dat stellen de kandidaat-Kamerleden voor Code Oranje, slachtofferadvocaat mr. Sébas Diekstra en Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf, naar aanleiding van de brute dood van de Amerikaanse studente Sarah Papenheim in Rotterdam. Een onderzoek naar de rol van de hulpverlening aan Joël S., die zijn mooie huisgenote (21) om het leven bracht in december 2018, komt niet van de grond.

„Er is sprake van een impasse. Geen enkele onderzoeksinstantie wil zijn handen branden aan een onderzoek naar falende instanties in de zaak-Sarah. Ik kan niet aan mijn Amerikaanse cliënte, de moeder van Sarah, uitleggen waarom de Nederlandse overheid het niet belangrijk vindt dat de rol van de hulpverlening in deze zaak moet worden onderzocht en dat er niet van fouten geleerd kan worden”, zegt de raadsman woedend. „Het is alsof haar dochter nog een keer wordt geslachtofferd. Zij is haar dochter kwijt, maar wil voorkomen dat andere ouders dit ook moeten doormaken. Maar de urgentie om het systeem te verbeteren ontbreekt compleet.”

Gemeente Rotterdam
De gemeente Rotterdam klopt al anderhalf jaar aan bij verschillende instanties met de vraag of de rol van de hulpverlening aan Joël S., die zijn huisgenote Sarah (21) om het leven bracht, onderzocht kan worden. Twee onafhankelijke instanties zeiden geen grond te zien om onderzoek te doen. Eerder deed de Zorgconsult van Rotterdam onderzoek, maar die kon niet antwoorden op de vraag of de hulpverleners adequaat hebben gehandeld.

Er is een discrepantie tussen wat de gemeente moet uitvoeren op het gebied van hulpverlening en waar ze zelf onderzoek naar kan laten doen als die hulp faalt. De dood van Sarah kan nu niet onderzocht worden omdat er een niemandsland is tussen de verantwoordelijkheid van landelijk en lokaal. Ondertussen zit de moeder van Sarah met enorme vragen over wat er is gebeurd en hoe het kon gebeuren. Niemand pakt verantwoordelijkheid op, terwijl er duidelijke signalen zijn dat het fout is gegaan bij de hulpverlening aan de dader.

Tanya Hoogwerf vindt het onacceptabel dat er geen wettelijke basis bestaat en er geen onderzoek kan worden gedaan. „Hier moet verandering inkomen. Er moet een wettelijke basis komen door de landelijke wetgeving aan te passen”, aldus Hoogwerf, die dat samen met mede Code Oranje kandidaat-Kamerlid Diekstra wil oppakken in de Tweede Kamer.