Roep om steun Artis: “Hallo Jumbo, wil jij de dierentuinen steunen?”

leeuw artisThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Amsterdams raadslid Wil van Soest en Code Oranje roepen grote supermarktketens op helpende hand te bieden bij noodlijdende dierentuinen.

Naast mensen, bedrijven en cultuurinstellingen, lijden Dierentuinen in Nederland zwaar onder de coronacrisis. Er kwamen honderdduizenden bezoekers minder over de vloer dan begroot, wat heeft geleid tot miljoenen aan omzetverlies. De precaire situatie van de dierentuinen, zoals bij Blijdorp en Artis, zou kunnen leiden tot het wegdoen van dieren om het hoofd boven water te houden of erger, het horrorscenario van sluiting.

“Heel heftig dat vandaag bekend is geworden dat de leeuwen weg moeten in Artis (1)”, zegt het Amsterdamse raadslid Wil van Soest, tevens kandidaat-Kamerlid van Code Oranje.

Heel anders is de situatie bij de grote supermarktketens, waar door de coronacrisis juist miljarden aan omzetgroei waar te nemen valt. Alleen Jumbo kende al een omzetgroei van 1,25 miljard. “Daarom vraag ik, Hallo Jumbo en andere supermarktgiganten, willen jullie de Nederlandse dierentuinen in de benen helpen houden?”, stellen Wil van Soest en Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos, die onder meer denken aan het sturen van niet verkocht voedsel richting de dierentuinen. En aan acties met kaartjes voor dierentuinen bij het doen van de boodschappen. Zo kan er voor na de lockdown een bezoekersstroom richting Nederlandse zoo’s op gang gebracht worden.

Steun gemeente Amsterdam
Eerder vroeg Code Oranje al om steun voor noodlijdende dierentuinen. Nu de leeuwen in Artis wegmoeten, vraagt het raadslid van de Partij van de Ouderen Amsterdam ook of de gemeente dit kan helpen voorkomen.
“Het is van cruciaal belang dat dierentuinen, zoals Blijdorp en Artis behouden blijven. Zij hebben door educatie, natuurbescherming en onderzoek een onmisbare rol”, aldus Van Soest.

(1) Dramatische beslissing Artis: de leeuwen moeten weg https://www.telegraaf.nl/nieuws/1213185412/dramatische-beslissing-artis-de-leeuwen-moeten-weg/