Richard de Mos: Naast inzet leger, groepsaansprakelijkheid uitbreiden!

richard de mosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

“WAS JE ERBIJ, BEN JE ERBIJ!”
Na dagen van volstrekt onaanvaardbare rellen, met vele vernielingen in tal van Nederlandse steden, pleitte Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos al voor stevig ingrijpen door het leger. Nu wil de fractievoorzitter van de grootste partij in de Hofstad (Hart voor Den Haag) ook de groepsaansprakelijkheid vergroten met het “Was je erbij, ben je erbij”-principe.

“De politie heeft een gigantisch capaciteitsprobleem en nu relschoppers geweld gebruiken, plunderen en vernielen, moet het leger worden ingezet bij de ernstig uit de hand lopende oproer”, aldus Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos, die stelt dat relschoppers de situatie misbruiken om de boel op stelten te zetten. “Bij dit soort reltuig werkt alleen lik-op-stuk-beleid. Het is nu zinvol om de groepsaansprakelijkheid uit de breiden naar iedereen die erbij aanwezig is, los van individueel handelen. Iedereen die bij de rellen aanwezig is kan worden opgepakt, lik-op-stuk bij verhalen aangerichte schade. Was je erbij, ben je erbij”, aldus Richard de Mos, die ook opsporing van relschoppers wil via mobiele data.

Code Oranje is tégen de avondklok en heeft vorige week gewaarschuwd voor de gevolgen van capaciteitsproblemen bij de politie, die bij het handhaven van de avondklok nu pijnlijk duidelijk worden (1)”.

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders, 4 op de 5, wil dat het leger wordt afgestuurd op relschoppers, blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 2.800 mensen. (2)

(1) https://www.ad.nl/den-haag/richard-de-mos-fel-tegen-avondklok-laten-we-beperkte-handhavingscapaciteit-niet-hiervoor-inzetten~a63763c8/

(2) https://www.hartvannederland.nl/coronavirus/hart-van-nederland-panel-leger-inzetten-rellen