Enquête: 68% van Nederlanders wil ziekenfonds terug

richard de mosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: < 1 minuten -

CODE ORANJE-LIJSTTREKKER RICHARD DE MOS WIL ZIEKENFONDS ZONDER EIGEN RISICO

Een meerderheid in Nederland vindt dat we moeten terugkeren naar het ziekenfonds, zonder eigen risico. Dat blijkt uit representatief onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van Code Oranje, de politieke beweging van Richard de Mos.

Twee derde (68%) is voor het terugkeren naar het systeem, zoals het voor 2006 was. Dus met een ziekenfonds zonder eigen risico tot een bepaald inkomen. Code Oranje lijsttrekker Richard de Mos begrijpt deze uitkomst.

“Voor veel mensen zijn hun zorgkosten onbetaalbaar geworden. We krijgen steeds meer zorgmijders, mensen met weinig geld die niet naar een dokter gaan, terwijl dit wel nodig is. Veel oudere mensen en mensen met een uitkering gaan niet meer naar de dokter of ziekenhuis, omdat ze het niet meer kunnen betalen. De premie is te hoog en je eigen bijdrage nog hoger”, aldus De Mos, die namens Code Oranje pleit voor herinvoering van het ziekenfonds zonder eigen risico.

Doolhof van polissen
Ook wijst Code Oranje op het ingewikkelde doolhof van zorgverzekeringen en polissen. “Het inkomen van de mensen gaat niet omhoog, maar het eigen risico en de premie wel. De macht van de zorgverzekeraars is te groot. Van de zogenaamde marktwerking is de patiënt de dupe”, aldus De Mos.