Limburger John van Kooten hoog op kandidatenlijst Code Oranje

john van kootenThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Het Limburgse gezicht op de kandidatenlijst van Code Oranje, de landelijke beweging van Richard de Mos die in maart meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen, is John van Kooten. Hij komt op plek 7 van de regionale kandidatenlijst.

Van Kooten was actief inzake de oprichting en vormgeving van Trots op Nederland-Maastricht, de huidige Partij Veilig Maastricht (PVM). En later bij de oprichting van de ouderenpartij Ouderen Politiek Actief (OPA). Nu dus Code Oranje.

“Code Oranje wil met onder meer de gekozen burgemeester en het bindend referendum méér invloed vóór burgers. De beweging werkt samen met tientallen lokale partijen, om zo het geluid vanuit gemeenten en regio in de Tweede Kamer te vertolken”, aldus Van Kooten.

“En dat is hard nodig”, vult lijsttrekker Richard de Mos Van Kooten aan. “Gemeenten komen jaarlijks twee tot drie miljoen euro tekort en dat voelen mensen. De jeugd- en ouderenzorg zijn ondermaats, er zijn te weinig leraren, agenten en zorgpersoneel en het voorzieningenniveau holt achteruit. Zo worden er politiebureaus gesloten en verdwijnen buslijnen. Om de tekorten te ledigen verhogen veel gemeenten de lokale lasten, waar burgers de prijs voor moeten betalen.”

Code Oranje is in diverse peilingen al goed voor een aantal Kamerzetels. Opiniemaker Maurice de Hond stelt het groeipotentieel vast tussen de drie en negentien zetels.

Code Oranje Maastricht

Van Kooten krijgt ook de opdracht om voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 Code Oranje Maastricht op te bouwen.

“Limburg staat met 4 gemeenten in de top tien van armste gemeenten van Nederland. De Limburgse hoofdstad kent eveneens een bovengemiddelde armoede. Daar wil ik, net als voor de toenemende winkelleegstand en economische teloorgang, aandacht voor vragen”, aldus Van Kooten.