Richard de Mos steunt lijn burgemeester Amersfoort: ‘De situatie vraagt nu niet om een avondklok’

richard de mosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Richard de Mos, lijsttrekker van de landelijke beweging Code Oranje en fractievoorzitter van Hart voor Den Haag, steunt de lijn van de burgemeester van Amersfoort om geen avondklok in te voeren.

Volgens Haagse bronnen overweegt het kabinet het invoeren van een avondklok. Het kabinet bespreekt de optie morgen binnen de coalitie en met de burgemeesters van de veiligheidsregio’s. De burgemeester van Amersfoort, Lucas Bolsius, vindt het een slecht idee. “Het is niet passend op dit moment. De besmettingsaantallen dalen.” De avondklok, tussen 20.00 en 04.00 uur, moet voorkomen dat mensen bij elkaar op bezoek gaan. Het moet de kans op besmettingen verkleinen. Maar Bolsius zegt: “Mensen moeten naar buiten kunnen. Om gezond te blijven.”

“Ik steun de lijn van de Amersfoortse burgemeester om bewegingsvrijheid te behouden volledig. De zorgen over de handhaafbaarheid van de maatregel zijn terecht. Er is een groot tekort aan agenten en boa’s. Laten we de beperkte handhavingscapaciteit nou niet hiervoor inzetten. Bolsius slaat de spijker op zijn kop als hij zegt dat we hele discussies krijgen over wie er wel of juist niet op straat mag. Met welke vergunningen? OV naar nul, winkels dicht voor achten en het aanleveren van voedsel wordt een probleem”, aldus De Mos, die voor het behouden van draagvlak voor coronamaatregelen ook pleit voor gerichte, meer fijnmaziger, maatregelen. “Krijg zicht op waar het virus zit en tref dan je maatregelen. En laat als kabinet ook eindelijk eens horen hoe je de sociaal-economische gevolgen van de coronacrisis het hoofd wil bieden.”

De volksvertegenwoordiger startte vorige week een meldpunt voor ondernemers die door de coronamaatregelen in grote financiële nood zijn geraakt.

(1) https://nos.nl/l/2364864