Ook raadslid Janson kandidaat-Kamerlid Code Oranje

john jansonThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

Lijsttrekker Richard de Mos blij met nóg meer steun uit Capelle

Leefbaar Capelle-raadslid John Janson is nu ook kandidaat-Kamerlid bij Code Oranje, de vernieuwingsbeweging van Richard de Mos die in maart meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen. Janson komt op plek 11 van de regionale kandidatenlijst. Lijsttrekker Richard de Mos is blij met nog meer steun uit Capelle. Eerder werd bekend dat wethouder Ans Hartnagel lijstduwer is.

“Het is belangrijk dat we als lokale politici de handen ineen slaan voor een stevig geluid in de Tweede Kamer. Gemeenten lopen tegen grenzen aan. Ze komen jaarlijks twee tot drie miljard euro tekort. Door wanbeleid van het Rijk wordt er beknibbeld op jeugd- en ouderenzorg, hebben we een tekort aan agenten, zorgpersoneel en leraren. Overal verdwijnen buslijnen en politiebureaus worden gesloten. Bovendien leggen de gemeenten hun tekorten bij burgers neer door lokale lasten fors te verhogen. Tijd dus voor een geluid in de Kamer dat ervoor zorgt dat er meer geld naar de eigen gemeenten gaat, in plaats van naar Brussel”, aldus De Mos.
Volgens de oud-wethouder John Janson heeft de manier van politiek bedrijven van Leefbaar veel raakvlakken met hoe Code Oranje het wil gaan aanpakken. We willen niet over, maar mét de mensen praten: politiek van onderop. We noemen deze manier van politiek bedrijven “Aanraakpolitiek”, door Code Oranje Ombudspolitiek genoemd”, aldus Janson, “Wij luisteren naar de inwoners, door zichtbaar te zijn in de stad, wijken en dorpen en het houden van bijeenkomsten in alle wijken. Code Oranje doet dat met het bindend referendum, de gekozen burgemeester en burgertoppen”.

De oud-wethouder uit Krimpen John Janson maakt zich zorgen over het tekort aan agenten, het schrappen van buslijnen en de groeiende afvalberg. “Allemaal ellende veroorzaakt door fout beleid in Den Haag”, aldus Janson, die zich bezighoudt met veiligheid, participatie, wijkgericht werken en leefbaarheid. Daarnaast is Janson betrokken bij het Kennispunt Lokale Partijen: “Het wordt hoogtijd dat de ongelijke behandeling van lokale partijen stopt. Landelijke clubs krijgen miljoenen aan subsidies; voor scholing, ledenwerving, jongerenclubs en wetenschappelijke bureaus. Lokalo’s krijgen niets,”, aldus Janson, die een petitie is gestart tegen de ongelijkheid (1).

Code Oranje wordt de laatste maanden gepeild op Kamerzetels. Volgens opiniemaker Maurice de Hond ligt er een groeipotentieel tussen de drie en de negentien zetels.

(1) https://petities.nl/petitions/versterk-de-democratie-gelijke-kansen-voor-lokale-partijen?locale=nl_gr