Code Oranje kandidaat-Kamerlid Hoogwerf: “Schrap wettelijke bedenktijd abortus”

tanya hoogwerfThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: < 1 minuten -
Met ongeloof reageert Code Oranje op een nieuwsbericht vandaag over het terugroeien op de mogelijkheden voor een abortus (1).
 
“Een abortus is een zwaar bevochten recht van vrouwen. Het geeft geen pas om daarop in te grijpen”. stelt Code Oranje kandidate Tanya Hoogwerf, die stelt dat artsen bij een abortus al uitgaan van 22 weken. Het zou werkelijk van de zotte zijn als we in Nederland inzetten op bevorderen van zelfbeschikkingsrecht bij vrouwen die gebukt gaan onder het juk van religie, maar tegelijkertijd zelf gaan marchanderen met onze eigen vrijheden.
 
Code Oranje wil juist een stap verder gaan in het versoepelen van abortus. Wie in Nederland een abortus wil ondergaan, is verplicht om tussen het eerste gesprek met de arts daarover en de daadwerkelijke behandeling vijf dagen na te denken. Onderzoekers zeggen dat die termijn overbodig is. Zij stellen dat vrouwen en hun artsen ‘mede via zelfregulering’ zelf heel goed in staat blijken om zelf te bepalen welke bedenktermijn zij nodig hebben om tot hun besluit te komen.
 
“Daarom stellen wij voor om de wettelijke bedenktijd bij een abortus te schrappen. Geen enkele vrouw neemt dit besluit lichtvaardig, de overheid heeft zich hier niet mee te bemoeien”, aldus Hoogwerf.