Code Oranje wil in Tweede Kamer vervolging verantwoordelijke bewindspersonen toeslagenaffaire agenderen

belastingdienstThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: < 1 minuten -

Advocaten Plasman en Diekstra: “Minister, maar ook de Tweede Kamer, kan daartoe bevelen!”

Het Openbaar Ministerie liet vorige week weten dat het geen strafrechtelijk onderzoek zal instellen naar de Belastingdienst en zijn ambtenaren in het kader van de zogeheten kinderopvangtoeslagaffaire. Maar ook de verantwoordelijke bewindslieden lijken buiten schot te blijven. Gisteren trok PvdA-leider Asscher zich terug als lijsttrekker, vandaag valt waarschijnlijk het kabinet.
,,Het aftreden van kabinet en het terugtrekken van verantwoordelijke bewindspersonen als lijsttrekker bij hun partijen zijn aardige eerste stappen, maar doen nog onvoldoende recht aan het onbeschrijfelijke leed bij duizenden getroffen ouders”, stellen de advocaten Peter Plasman en Sébas Diekstra, beide kandidaat-Kamerlid bij Code Oranje.

Belofte aan kiezer
De twee advocaten willen dat een besluit tot vervolging van de verantwoordelijk bewindspersonen wordt besproken.
,,Een dergelijke beslissing kan worden genomen door de minister van justitie na advies van de procureur-generaal bij de Hoge Raad. Daarnaast kan de Tweede Kamer ook tot vervolging besluiten. Daarvoor is vereist dat Kamerleden de kwestie op de agenda zetten. En dat zou gezien het vernietigend rapport van de parlementaire enquêtecommissie een terechte stap zijn. Hierin is namelijk onomwonden vast komen te staan dat de rechtsstaat, over de rug van vele gedupeerden, geschonden is. Oud-minister Asscher (PvdA) sprak van ‘een onrechtmatige jacht’ door de overheid op duizenden gezinnen. Voldoende aanleiding voor strafrechtelijk onderzoek en een mogelijke vervolging”, aldus Plasman en Diekstra, die aangeven het vervolgen van de verantwoordelijk bestuurders na de Tweede Kamerverkiezingen te willen agenderen. ,,Die belofte doen wij aan de kiezer en nemen we op in onze Agenda!”