Raadsleden Code Oranje: “Wat deden stadsbesturen bij toeslagenaffaire?”

belastingdienstThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 3 minuten -

Raadsleden Code Oranje: “Wat deden stadsbesturen bij toeslagenaffaire?”

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag
De raadsleden Richard de Mos (Den Haag), Tanya Hoogwerf (Rotterdam) en Wil van Soest (Amsterdam), allen ook kandidaat-Kamerlid bij Code Oranje, willen weten wat gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben gedaan bij signalen over de falende Belastingdienst, inzake de kinderopvangtoeslagen. De raadsleden slaan aan omdat zij vanuit Capelle hebben meegekregen dat deze gemeente wél bij de oud-minister aan de bel heeft getrokken. Ook krijgen zij signalen dat er zich duizenden mensen in pure wanhoop inzake de kinderopvangtoeslag hebben gemeld bij gemeentelijke loketten.

“Als we nu horen dat de gemeente Capelle oud-minister Asscher heeft geinformeerd, als we meekrijgen dat alleen in Rotterdam zich al duizenden mensen in pure wanhoop hebben gemeld, wat hebben gemeenten dan gedaan om hun inwoners te helpen bij en te beschermen tegen een falende overheid?’, vragen de drie raadsleden zich af.

Asscher wist al in 2013 misstanden Belastingdienst rondom kinderopvangtoeslag

Lodewijk Asscher is niet van plan op te stappen als PvdA-leider, schreef hij in een brief aan alle leden van de partij. Over zijn lijsttrekkerschap is in PvdA-gelederen terecht ophef ontstaan vanwege zijn rol in de kinderopvangtoeslagaffaire.

Asscher schrijft dat het rapport over de affaire de afgelopen weken “nog stevig nadreunde.” “Deze affaire staat zo haaks op wat voor mij de drijfveer is om in de politiek actief te zijn. Namelijk zorgen voor een samenleving waarin we eerlijk en fatsoenlijk met elkaar omgaan. En waar ieder mens veilig zichzelf kan zijn. Daarom wil ik vooropgaan in de strijd voor een nieuwe verzorgingsstaat.”

“Yeah right, hij wist al in 2013 van misstanden binnen de Belastingdienst rondom de kinderopvangtoeslag. Hij ging toen helemaal niet voorop in de strijd, maar deed willens en wetens hè-le-maal niets. Hij liet het ruïneren van burgers gewoon gebeuren”, aldus Code Oranje lijsttreker Richard de Mos, die documenten in handen heeft waar de gemeente Capelle aan den IJssel al in 2013 in een brief aan Asscher aangaf dat de handelswijze van de Belastingdienst rondom de kinderopvangtoeslag niet in orde was. “Het is werkelijk ongekend dat diegene die mede verantwoordelijk is voor een van de grootste politieke schandalen uit onze parlementaire geschiedenis, waar duizenden mensen zijn geruïneerd, doodleuk aanblijft als lijsttrekker bij een partij die vroeger opkwam voor Jan Modaal.”

Ook burgemeester Abtoutaleb deed niets
Even zo schandalig is het feit dat burgemeester Aboutaleb niets deed.
“In de afgelopen jaren hebben duizenden mensen zich bij de gemeentelijke balie op het Rotterdamse stadhuis gemeld met klachten over de kinderopvangtoeslag. Terwijl daar he-le-maal niets mee gedaan is, staat de burgemeester nu vooraan door met het uitspreken van zijn steun het vege lijf van een falende partijgenoot te redden”, weet Öner Catalpinar, oud-medewerker Werk & Inkomen bij de gemeente Rotterdam,

Raadslid Tanya Hoogwerf vult aan: “Terwijl burgemeester Aboutaleb zich in zijn stad laat voorstaan dat niemand in armoede mag leven, laat staan opgroeien, heeft hij in de stad waar 1 op de vier kinderen opgroeit in armoede nagelaten om in te grijpen. Zelfs nu allang bekend is dat met name al kwetsbare gezinnen door deze crisis geraakt zijn.
Ook nu alle feiten bekend zijn blijft steun voor zijn falende partijgenoot belangrijker dan het bijstaan van de getroffen gezinnen. Van het sociale hart van de PvdA of de burgemeester hoeven we het dus niet te hebben”!

Als Kamerlid diende De Mos een motie in die de regering verzocht te onderzoeken welke ouders de dupe zijn van frauderende gastouderbureaus en om naheffingen die deze ouders krijgen te verhalen op de fraudeurs in plaats van de ouders die te goeder trouw hebben gehandeld. “Een gotspe dat met die motie niets gedaan is”, aldus de lijsttrekker van Code Oranje.