Richard de Mos: “Zieke wetgeving zet lokale partijen in het verdomhoekje!”

richard de mosThis content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: < 1 minuten -

De Mos steunt petitie voor gelijke behandeling lokalo’s: “Landelijke partijen trekken keer op keer cliëntelismekaart, maar spekken zichzelf met miljoenen euro’s.”

Lokale politieke partijen hebben geen toegang tot de 25 miljoen euro subsidie die de Rijksoverheid jaarlijks beschikbaar stelt voor politieke partijen. Alleen landelijke partijen komen daarvoor in aanmerking. Richard de Mos wil snel een einde aan deze ongelijkheid door het aanpassen van de Wet financiering politieke partijen. Hij steunt daarbij de petitie van het kennispunt lokale partijen (1).

“Landelijke partijen ontvangen miljoenen euro’s voor opleiding van hun kader, ledenwerving, jongerenorganisaties en hele wetenschappelijke bureaus. Lokale partijen moeten iedere eurocent zelf ophalen. En als ze dat doen bij bijvoorbeeld de plaatselijke bakker, slager of een zakencentrum, dan wordt steevast de cliëntelismekaart getrokken om de opmars van lokale partijen te stuiten. Dat is zieke wetgeving, die de democratie aantast”, aldus de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag, de grootste partij in de Hofstad.

Met zijn landelijke beweging Code Oranje heeft De Mos een heel netwerk aan lokale partijen.

“Hiermee maken we een vuist richting de Tweede Kamer om landelijke partijen te dwingen deze door hen gecreëerde ongelijkheid te stoppen”, aldus De Mos, die dit punt opneemt in de nog te presenteren Agenda van Code Oranje.

(1) https://subsidielokalepartijen.petities.nl/