Code Oranje: “Stop wildgroei aan windmolens en zonneparken: help burgers aan goedkopere energierekening!”

This content has been archived. It may no longer be relevantLeestijd: 2 minuten -

PARTIJ KOMT MET MELDPUNT OVERLAST EN TIPS WINDMOLENS EN ZONNEPARKEN

Nederland krijgt er de komende jaren honderden windmolens en duizenden voetbalvelden aan zonneparken bij. Maar de weerstand groeit, want niemand wil windturbines van 250 meter hoog in zijn achtertuin. Volgens Energie Commissaris Ruud Koornstra kan het veel slimmer: help burgers aan eigen zonnepanelen op het dak en aan een goedkopere energierekening!

Ook de Rotterdamse Reddingsbrigade is bezorgd over de aanleg van 22 windmolens op de Tweede Maasvlakte. Als het stormt, kunnen er flinke gaten om de palen ontstaan en dat zorgt voor gevaarlijke stromingen. Over drie jaar moeten de 22 windmolens het Windpark Maasvlakte 2 vormen, goed voor 400 GWh aan energie. De molens komen op de vloedlijn te staan. ,,Met eb staan ze droog, met vloed onder water. Waar je normaal kunt lopen, kan het onverwacht diep worden’’, zegt Bas Berkhof, kandidaat voor Code Oranje en bestuursmedewerker van de Rotterdamse Reddingsbrigade. Met alle risico’s van dien.

Goedkopere energierekening

De zorgen over de wildgroei aan zonnepanelen en windmolens, zoals op de Tweede Maasvlakte, worden gedeeld door Energiecommissaris Ruud Koornstra, de nummer 4 van Code Oranje.

“Waarom nou niet vooraf overleg bij zulke projecten met vissers en professionals, zoals de mensen van de Reddingsbrigade?”, aldus Koornstra, die alleen voor windmolens is bij voldoende draagvlak onder de bevolking en andere belanghebbenden. “Als we er nou voor zorgen dat we per inwoner 9 zonnepanelen op daken leggen, dan hoeven er helemaal geen grote zonneparken en grote aantallen windmolens te komen. Zo zorgen we er bovendien ook nog eens voor dat burgers een veel goedkopere energierekening krijgen. Nu wordt alleen de multinational er beter van en worden burgers gedupeerd met hogere lasten en landschapsvervuiling.”

Meldpunt Overlast en Tips

Code Oranje is een meldpunt gestart waar burgers overlast van windmolens en zonneparken kunnen melden

Lijsttrekker Richard de Mos: “Er wordt te weinig naar bewoners en andere belangenbehartigers geluisterd. Mensen kunnen daarom hun klachten en tips bij ons melden, zodat onze Ombudsteams ermee aan de slag kunnen.” Melden kan via: windmolenszonneparken@wijzijncodeoranje.nl